МЗС України виступило з різкою заявою щодо порушень Росією Мінських угод

МЗС України виступило з різкою заявою щодо порушень Росією Мінських угод

Дипломати занепокоєні ситуацією в зоні АТО / Фото: УНІАН

Ситуація в зоні проведення АТО викликає в дипломатів занепокоєння.

Російська Федерація продовжує свідомо нехтувати підписаними у Мінську угодами щодо врегулювання конфлікту на сході України.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

У відомстві нагадують, що попри чергову домовленість про запровадження режиму повної тиші кількість збройних провокацій проти сил АТО уздовж лінії розмежування продовжує зростати.

Так, упродовж 17 січня бойовики 48 разів обстріляли позиції сил АТО та цивільних об'єктів, 16 січня – 36, 15 січня – 40. При цьому застосовувались 82-мм та 120-мм міномети, гранатомети, зенітні установки та озброєння БМП. Особливо зухвалим актом став навмисний обстріл 16 січня автомобіля Спеціальної Моніторингової Місії (СММ) ОБСЄ.

"Характер та обставини таких дій свідчать про їхню ретельну спланованість. Вони підривають не лише суть, логіку і послідовність Мінських домовленостей, але й нівелюють усі зусилля України та міжнародного співтовариства, спрямовані на відновлення миру і стабільності, фактично унеможливлюють реалізацію політичної частини мирного врегулювання", - наголошують у заяві.

У МЗС констатують, що майже через рік після схвалення Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей обстановка на сході України продовжує залишатися вкрай крихкою та далекою від відновлення миру, безпеки та життєдіяльності постраждалих від рук терористів районів.

"Закликаємо міжнародних партнерів не піддаватися на оманливі маневри російського агресора, який постійно демонструє вражаючу розбіжність між своєю риторикою та реальними діями. На цьому тлі політичний тиск на Російську Федерацію та застосування дипломатичних і санкційних інструментів є критично важливим для повернення Кремля у міжнародно-правове русло", - повідомляється в заяві.

Нагадаємо, на першому засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську було домовлено про повне припинення вогню на Донбасі. З відповідною ініціативою виступив новопризначений представник РФ на переговорах Борис Гризлов. Однак на наступний день домовленність так і не запрацювала. Бойовики продовжують обстрілювати сили АТО, а Москва наполягає на ухваленні конституційних змін за участі терористів.

Наступна публікація