На оголошенні вироку Савченко співала пісні, а її адвокат читав журнал

На оголошенні вироку Савченко співала пісні, а її адвокат читав журнал

Надію Савченко засудили до 22 років тюрми / Фото: Getty Images

Юрист пояснив, що в заздалегідь визначеному Кремлем присуді не було нічого цікавого.

Судилище над українкою Надією Савченко в російському Донецьку Ростовської області завершено прогнозованим обвинувачувальним вироком. Вердикт був настільки очікуваним, що під час його оголошення суддею один із адвокатів демонстративно стоячи читав журнал, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Це був американський журнал про історію громадянської війни", - пояснив згодом Ілля Новиков. На запитання, чому він робив це, а не слухав суддю, юрист відповів: "Тому що це пекельно нудно".

Останнє засідання супроводжувалося й іншими натяками на майбутнє громадянське протистояння в Росії. Так, сама Надія заспівала пісню про шини. Присутній у залі речник українського президента розгорнув синьо-жовтий прапор.

Інший прапор, російський, із написом "Росія потонула у брехні та підлості" розгорнула під стінами суду жителька Москви Людмила Любомудрова. На неї правоохоронці одразу ж склали протокол.

Юристи в один голос твердять, що тепер імітація юридичного боку справи Савченко завершена і питання про її долю переходить у суто політичну площину. Часу на переговори небагато – вирок перекладуть українською мовою за три дні. Щще десять мине, доки він набере чинності. Далі Савченко знову ставить на вагу своє життя – відмовиться навіть від води. Цього разу вже остаточно.

Росія засудила Савченко до 22 років в'язниці

Росія засудила Савченко до 22 років в'язниці

22 березня російський суд ухвалив рішення засудити українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення. Надію визнали винною за трьома статтями: за "вбивство" присудили 18 років, за "замах на вбивство" мирних громадян – 4 роки і штраф за "незаконний перетин кордону". Таким чином у сукупності Росія хоче, аби Надія відсиділа 22 роки у тюрмі і сплатила 30 тисяч рублів штрафу.

Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок російського суду та заявив про готовність обміняти Савченко на затриманих на Луганщині співробітників ГРУ. Судовий процес у Росії глава держави назвав "ганебним судилищем" і наголосив, що Україна ніколи не визнає вироку.

Водночас її адвокат Ілля Новиков повідомив, що Генеральна прокуратура України готує підозру трьом суддям суду міста Донецьк у Ростовській області.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація