На переговорах у Мінську наполягали на звільненні Савченко

На переговорах у Мінську наполягали на звільненні Савченко

Звільнення Савченко обговорювали у Мінську / Фото: Reuters

Представник ОБСЄ наголосив, що звільнення українки - одна зі складових угод. 

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу – переговорники наголошували на необхідності звільнити незаконно ув'язнену льотчицю Надію Савченко.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила  прес-секретар представника України в групі, другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Під час перемовин учасники заслухали доповіді координаторів робочих підгруп з питань безпеки та економічних питань. Однією із головних тем було звільнення Савченко.

"Особливо гостро стояло питання звільнення нашої льотчиці Надії Савченко: це невід'ємна складова виконання Мінських угод. На цьому наголосив і спеціальний представник діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдік", - наголосила Оліфер.

 

В Минске окончено заседание Трехсторонней контактной группы. Заслушаны доклады координаторов рабочих подгрупп по вопроса...

Опубликовано Даркой Олифер 11 марта 2016 г.

Українська сторона вкотре наполягала на звільненні українських заручників і допуску до них фахівців Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Бойовики не пускають їх до військових і цивільних людей, яких незаконно утримують на непідконтрольною Україні частини Донбасу.

На зустрічі констатували і порушення угод про відмову від "проведення навчальних стрільб уздовж лінії зіткнення".

Переговірники  також наголосили, що їхні очікування щодо результатів міністрів "нормандської четвірки" у Парижі не виправдалися.

"Як і раніше немає жорсткої і принципової позиції наших партнерів ні про всеосяжну припинення вогню, ні про виведення з території України незаконних військових формувань і важких видів озброєнь, ні про повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном, - зазначив Леонід Кучма.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як пособник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан її здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати на лихоманку та тахікардію і лише за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена українка проголосила, що у Росії неодмінно буде свій Майдан і показала судові середній палець.

"Майдан у Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

Вирок Надії Савченко призначили на 21 та 22 березня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація