НАБУ дочекалося від ГПУ 40 томів матеріалів у справі Мартиненка

НАБУ дочекалося від ГПУ 40 томів матеріалів у справі Мартиненка

Фото: УНІАН

За словами очільника антикорупційного бюро, на матеріали чекали ще наприкінці січня.

НАБУ отримало від ГПУ 40 томів матеріалів у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник у інтерв'ю виданню "Фокус".

"Днями Генеральна прокуратура передала 40 томів провадження у невистачаючому епізоду, які ми чекали з кінця січня", - розповів він.

За словами Ситника, для розслідування справи були запущені механізми міжнародної правової допомоги.

"Необхідність співробітництва з іноземними партнерами - об'єктивний фактор, що пояснює, чому розслідування просувається не так швидко, як хотілося б. Йде безперервна робота", - додав він.

До того ж Ситник спрогнозував, що НАБУ передасть матеріали до судів у частині фактів у травні-червні 2016 року.

Окремо очільник антикорупційного бюро наголосив, що ГПУ пригальмовує роботу НАБУ.

"ГПУ ніяк не може змиритися з тим, що частина її повноважень перейшла до нас. Адже раніше, щоб посадити прокурора, було потрібне рішення іншого прокурора, а зараз з'явився орган, що порушив цю гегемонію. Крім того, фігуранти гучних кримінальних справ і ті, хто за ними стоїть, мають хороший доступ до медіаресурсів, тому проти НАБУ регулярно ведуться дискредитувальні інформаційні кампанії", - зазначив він.

Водночас борець із корупцією додав, що НАБУ почало потроху отримувати справи з ГПУ.

"Думаю, велику роль тут відіграє тиск громадськості. Тому що раніше в ГПУ придумували відписки, відмовлялися передавати справи, аргументуючи це тим, що "директор НАБУ не є співробітником НАБУ" тощо", - зауважив Ситник.

Нагадаємо, 26 листопада 2015 року народний депутат від БПП Сергій Лещенко оприлюднив документи, які підтверджують наявність кримінальної справи проти тоді ще нардепа та  голови енергетичного комітету Ради Микола Мартиненка, серед яких -  запит швейцарської прокуратури до Генпрокуратури на ім'я  Віктора Шокіна. Крім того, зазначалося, що кримінальне провадження проходить за підозрою у хабарництві та "відмиванні" коштів.

22 грудня 2015 року Верховна Рада ухвалила рішення Мартиненка про складання депутатського мандату після гучних звинувачень в одержанні хабаря в розмірі 30 млн швейцарських франків.

Так, журналісти швейцарської газети SonntagsZeitung з'ясували, що Мартиненко підозрюється в отриманні хабаря в розмірі 30 мільйонів франків, які були заблоковані на рахунках в банку Hottinger в Швейцарії. Там керівництво фінустанови помітило підозрілі транзакції та поскаржилося правоохоронцям. Пізніше прокуратура Швейцарії підтвердила інформацію про кримінальне розслідування у справі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація