НАБУ не порушуватиме справу щодо недостовірних даних в декларації Мартиненка

НАБУ не порушуватиме справу щодо недостовірних даних в декларації Мартиненка

НАБУ не розслідуватиме справу щодо даних декларації Мартиненка / Фото: УНІАН

Норму закону, за якою можна було б звинуватити екс-депутата, ввели нещодавно.

Національне антикорупційне бюро України не відкриватиме справи щодо можливо недостовірних даних у декларації екс-депутата Миколи Мартиненка. Про це йдеться у відповіді керівника бюро Артема Ситника на запит нардепа від БПП Сергія Лещенка.

Депутат просив перевірити можливе ухиляння Мартиненка від декларування доходів з його офшорних компаній у 2011 та 2014 роках.

Проте НАБУ зауважило, що норма про кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію в декларації, набула чинності лише 26 квітня 2015 року, повідомляє "Українська правда".

У Антикорупційному бюро припустили, що могло мати місце "порушення колишнім народним депутатом Мартиненком вимог фінансового контролю, що є адміністративним правопорушенням". Тому заяву Лещенка передали в МВС.

Фото: Українська правда

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко на підставі отриманих документів повідомив, що проти Мартиненка порушена кримінальна справа у Швейцарії. Серед документів є і текст запиту від 31 березня 2015 року віце-прокурора Швейцарської Конфедерації Урса Келі на ім'я глави ГПУ Віктора Шокіна з проханням допомогти в розслідуванні швейцарської справи Мартиненка.

Згідно із документами, панамська компанія Миколи Мартиненка Bradcrest Investments нібито отримувала на свій рахунок комісію від контракту між державною компанією "Енергоатом" і чеським заводом Skoda в розмірі 15-20% від постачань устаткування на атомні електростанції.

За даними Сергія Лещенка, контракт був укладений ще в 2008 році. Компанія політика повинна була "просувати продаж і послуги Skoda на українському ринку". При цьому, комісійні Bradcrest отримувала як компенсацію за підписані та реалізовані контракти.

"При цьому Мартиненко всі ці роки був головою комітету з питань енергетики Верховної Ради, а також неформальним куратором "Енергоатому" на найвищому державному рівні", - стверджував нардеп пропрезидентської фракції.

22 грудня Верховна Рада ухвалила рішення про позбавлення депутатського мандата представника фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка. Заяву про відмову від мандату політик подав самостійно.

Повʼязані теми:

Наступна публікація