НАБУ попросили перевірити декларацію депутата-мільйонера

Політик "у шоці" від такої уваги слідчих.

Після оприлюднення електронних декларацій Національне антикорупційне бюро України завалили листами та дзвінками щодо кримінальних порушень з боку суддів, депутатів, прокурорів і чиновників. Право на це має кожен громадянин, повідомляє кореспондент ТСН.

Цим правом скористалася юрист Ірина Залюбовська. Її схвилювали 133 мільйони гривень готівки, які задекларував народний депутат Руслан Демчак. За її версією, Демчак ці кошти вивів із банку, власником якого був, а сама вона була вкладником. "Саме Демчака звинувачували в тому, що він навмисне довів банк до банкрутства, в незаконному переведенні коштів у готівку та діяльності конвертаційних центрів. Тому коли я побачила декларацію, в якій він абсолютно відкрито декларує 133 мільйони гривень, мені здалося, що це значний привід для НАБУ перевірити, чи не є це саме ті кошти, які інкримінувались йому в 2013-2014 роках. Тому я і звернулася в НАБУ", - пояснила Залюбовська.

Сам Руслан Демчак твердить, що нічого про це не знає. "Я в шоці, чесно кажучи, від вашої інформації. Я не буду ніяких коментарів давати, але я розберусь, дякую за інформацію", - сказав він журналістам.

Детективи НАБУ тим часом підтверджують, що після опублікування фінансових документів політиків та чиновників роботи в них значно побільшало. "Нами було зареєстровано в єдиному реєстрі досудових розслідувань три таких кримінальних провадження – вони стосуються народних депутатів та одного представника судової влади", - розповів заступник керівника другого підрозділу детективів Олександр Кареєв, однак імен підозрюваних не оголосив.

Приватні колекції українських чиновників

Приватні колекції українських чиновників

Перевіряти всі декларації чиновників повинні в Національному агентстві з питань запобігання корупції. Та за оцінками самих же депутатів, там не витримують навантаження: 80 членів НАЗК мають перевірити 120 тисяч декларацій зараз, а з нового року їх стане півтора мільйони. Часу для коментарів в антикорупційній структурі не знайшли – послалися на зайнятість.

Утім час для особистого прийому народних депутатів тут знаходять. Володимир Мисик прийшов за консультацією – його зустріли журналісти в НАЗК. "Проконсультуватися взагалі", - пояснив мету свого візити нардеп. Для перевірки він клієнт цікавий, бо окрім численних ювелірних виробів, задекларував сотні тисяч доларів готівки.

Сюжет про це можна буде подивитися у випуску ТСН.19:30 на каналі 1+1 і сайті ТСН.ua.

Кореспондент ТСН Ольга Василевська

Повʼязані теми:

Наступна публікація