Нардеп-утікач Шепелєв дав у Росії свідчення проти Тимошенко - ЗМІ

Нардеп-утікач Шепелєв дав у Росії свідчення проти Тимошенко - ЗМІ

Фото: УНІАН

За даними ЗМІ, екс-нардеп зробив це в обмін на звільнення.

Екс-депутат від БЮТ Олександр Шепелєв погодився співпрацювати зі слідством у Росії і дав свідчення щодо низки українських політиків в обмін на своє звільнення зі слідчого ізолятора. Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на інформоване джерело.

"Днями нам стало відомо, що Шепелєв пішов на угоду з російським слідством, давши свідчення щодо низки українських політиків: Тимошенко та інших. У відповідь його звільнили з-під варти", – сказало джерело.

Водночас інше джерело повідомило агентству, що близько 10 днів тому Україна отримала відмову від Росії щодо екстрадиції Шепелєва, пояснивши, що така видача ставить під загрозу російські національні інтереси.

Нагадаємо, Шепелєв у ніч на 6 липня 2014 року втік разом із конвоїром із лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції та утримувався під вартою.

Справу проти екс-нардепа було порушено в 2012 року. Шепелєва звинувачували в причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму більше 220 млн грн за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315 300 000 грн у березні-травні 2009 року.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєв перебуває в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів. Його затримали у Росії у березні 2015 року, після чого російський суд прийняв рішення екстрадувати його в Україну, однак екстрадиція так і не відбулася.

Окрім того, екс-депутат фігурував у справах щодо вбивства глави наглядової ради "АвтоКразБанку" Сергія Кириченка у січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера "Родовіда" Сергія Дядечка.

Шепелєв двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов. На парламентських виборах 2012 року балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька область) як самовисуванець, однак посів лише 7-ме місце.

Наприкінці березня 2014 року Шевченківський райсуд Києва обрав для Шепелєва запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація