Нардепи провалили заборону гастролей російських артистів, які не засудили агресію РФ проти України

Нардепи провалили заборону гастролей російських артистів, які не засудили агресію РФ проти України

Фото: УНІАН

Депутати тричі не змогли відправити законопроект на доопрацювання.

Верховна Рада відхилила законопроект щодо заборони чи обмеження використання медійної продукції держави-агресора та гастролей російських артистів, які не засудили окупацію РФ території України.

Як зазначається, за законопроект у першому читанні проголосували лише 174 народних депутати з 340, зареєстрованих у сесійній залі.

Також провалилися три спроби відправити законопроект на доопрацювання. Після цього автор документу голова комітету ВР із питань культури й духовності Микола Княжицький з обуренням залишив сесійну залу.

Зауважимо, згідно з законопроектом, від російських музикантів, артистів театру та кіно пропонувалося вимагати письмову заяву про засудження агресії Росії проти України, зокрема окупації її територій.

Також документом встановлювалися додаткові умови щодо видачі прокатних посвідчень на фільми за участю фізичних осіб – резидентів РФ, а саме "надання такими особами заяви про засудження окупації території України державою-агресором".

Водночас законопроект обмежував трансляцію музичних творів, уперше оприлюднених після 1 січня 2014 року, за участю громадян РФ, якщо "відсутні достовірні дані, що цей автор (співавтор) або виконавець (співвиконавець) публічно висловлювався про засудження окупації території України державою-агресором".

Окрім цього документ пропонував встановити штрафи за проведення гастрольного заходу з порушенням вимог цього закону.

Нагадаємо, в Україні знову заговорили про необхідність введення візового режиму з РФ через незаконне затримання українського журналіста Романа Сущенка у Москві. Його звинувачують у шпигунстві. Після інциденту МЗС закликало українців не їхати до Росії. У відомстві рекомендували навіть транзитом не проїжджати через РФ.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація