Нардепи закликали G20 спонукати Росію звільнити Умерова

Депутати направили відповідний лист лідерам "Великої двадцятки".

Українські нардепи закликали лідерів "Великої двадцятки" спонукати Росію звільнити заступника глави Меджлісу Ільмі Умерова та усіх інших українських політичних в'язнів у РФ та окупованому Криму.

Про це йдеться у відповідному листі, які підписали Андрій Парубій, Ірина Геращенко, Марія Іонова, Андрій  Тетерук, Ганна Гопко, Ірина Луценко та інші. 

Текст документа оприлюднив директор Департаменту політики і комунікацій Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв у своєму Facebook. За його словами, листа було доправлено до посольств в офісах лідерів G20.

 

Нагадаємо, 11 серпня на засіданні так званого суду в окупованому росіянами Криму Ільмі Умерову стало погано. Його забрала "швидка" і відвезла до лікарні.

Зазначимо, заступника голови меджлісу звинувачують в організації "масових заворушень, що супроводжувалися насильством і знищенням майна" біля стін ВР Криму в лютому 2014 року, коли там проходив мітинг за єдність України.

Лідер кримських татар був затриманий 29 січня 2015 року. У червні колишні адвокати Надії Савченко Марк Фейгін і Микола Полозов заявили, що вступають у справу як захисники.

9 серпня Полозов повідомив про безпрецедентні порушення кримінального кодексу з боку суддів

У четвер, 18 серпня, стало відомо, що Умерова переводять до психіатричної лікарні. Його донька, Айше Умерова заявила, що психічно він здоровий, однак нездужає від хвороби Паркінсона та цукрового діабету. Через кілька днів тримання у лікарні стан Умерова різко погіршився.

ЄС та США вимагають негайного звільнення заступника голови Меджлісу з психіатричної лікарні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація