"Народний фронт" не буде голосувати за "особливий статус" Донбасу – Геращенко

"Народний фронт" не буде голосувати за "особливий статус" Донбасу – Геращенко

Фото: Право на владу

У Верховній Раді немає більшості під цей закон.

Фракція "Народного фронту" не буде голосувати за зміни до Конституції, необхідні для надання особливого статусу місцевого самоврядування для окупованих районів Донбасу.

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" заявив депутат цієї фракції Антон Геращенко.

"Конституційної більшості у Верховній Раді під це немає. А от зміни до Конституції, необхідні для децентралізації, їх треба розглядати окремо від "особливого статусу" Донбасу", - сказав депутат.

Також Геращенко зазначив, що закон про амністію бойовиків, ухвалений парламентом 16 вересня 2014 року, призупинено і він застосовуватися не буде.

«Народний фронт» не голосуватиме за особливий статус Донбасу – Геращенко

«Народний фронт» не голосуватиме за особливий статус Донбасу – Геращенко

Нагадаємо, 16 липня 2015 року Верховна Рада України ухвалила і направила до Конституційного суду проект змін Основного Закону країни, який передбачає більші повноваження регіонів, їхню фінансову незалежність і особливий статус окупованих територій Донецької і Луганської областей. На засідання спеціально прибули президент Петро Порошенко, тодішні прем'єр Арсеній Яценюк і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, а також заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Конституційні пропозиції викликали невдоволення частини коаліції – фракцій "Самопоміч" і "Радикальної партії". На їхню думку, ухвалення змін призведе до соціального колапсу держави і впливу бойовиків і Кремля на політику України.

Рішення після палких виступів ухвалили. "За" проголосували 288 народних депутатів.

Згідно з проектом, у регіонах на місця передаються фінансові важелі та повноваження. Скасовується інститут голів держадміністрацій. Крім того, оперативне управління на місцях покладається на виконкоми місцевих рад, які контролюватимуть призначені президентом префекти.

МЗС Росії розкритикувало проект конституційних змін щодо децентралізації в Україні. На їхню думку, зміни суперечать Мінським угодам. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Конституція України має узгоджуватися з донецькими та луганськими бойовиками. Своєю чергою, ватажки "ЛНР" і "ДНР" також негативно відреагував на поправки

Повʼязані теми:

Наступна публікація