Наслідки суду ЄС про санкції: переслідування "режиму Януковича" може припинитися

Наслідки суду ЄС про санкції: переслідування "режиму Януковича" може припинитися

Фото: Getty Images

Санкції щодо Азарова і Ко діють лише до березня 2016 року. Чи продовжить їх ЄС - лишається питанням.

28 січня низка скандальних посадовців часів Януковича виграли справу в суді ЄС щодо санкцій. Ідеться про екс-прем'єра Миколу Азарова, його сина Олексія, екс-главу Нацбанку Сергія Арбузова, нардепа Сергія Клюєва та екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Суд керувався тим, що посадові особи не можуть бути піддані санкціям лише через те, що в Україні триває розслідування їхніх дій. Прес-секретар Суду ЄС Балаш Лєхоцкі пізніше наголосив, що ГПУ так і не надала інформацію про конкретні звинувачення проти цих осіб. "Але лишається можливість, що у справах, які тривають – якщо будуть надані нові докази у цих справах, то їх вивчать і суд може винести за новими звинуваченнями нове рішення", - пояснив Лєхоцкі.

Водночас у ГПУ одразу заспокоїли: санкції з п'ятьох колишніх високопосадовців не будуть зняті, оскільки рішення суду стосується лише тих санкцій, які було введено у березні 2014 року і дія яких тривала лише рік. Весною 2015 року були накладені нові санкції, які ніхто не скасовував. До речі, рішення про останні санкції приймалося на основі вже більш детальної інформації щодо відкритих проваджень.

Високопосадовці часів Януковича домоглися часткового скасування санкцій у Європейському суді

Високопосадовці часів Януковича домоглися часткового скасування санкцій у Європейському суді

І хоча зазначені чиновники лишаються під санкціями, вони тепер мають можливість просити у європейського суду компенсацію за те, що їхні активи були заморожені протягом року. Крім того, таке рішення суду ЄС створює прецедент і подальше міжнародне переслідування членів "режиму Януковича" може скоро припинитися. Чинні санкції триватимуть лише до березня 2016 року.

Зараз санкції ЄС стосуються 17 колишніх високопосадовців України: Віктора Януковича, Віталія Захарченка, Віктора Пшонки, Олени Лукаш, Андрія Клюєва, Віктора Ратушняка, Олександра Януковича, Артема Пшонки, Сергія Клюєва, Миколи Азарова, Сергія Курченко, Дмитра Табачника, Раїси Богатирьової, Сергія Арбузова, Юрія Іванющенка, Олександра Клименка і Едуарда Ставицького.

Раніше у санкційному списку перебували також екс-голова СБУ Олександр Якименко, син екс-прем'єра Олексій Азаров, колишній радник президента Ігор Калінін. Санкції щодо них не були подовжені у 2015 році. Крім того, 8 січня набуло чинності рішення Суду ЄС про зняття санкцій з колишнього першого заступника глави АП Андрія Портнова. Справа Портнова тягнулася майже весь 2015 рік. У лютому минулого року екс-чиновник поскаржився суду ЄС на те, що ГПУ фальсифікувала документи щодо розтрати ним державних коштів та виведення їх закордон. 26 жовтня 2015 року суд ЄС визнав безпідставними санкції проти Портнова та зняв арешт із його майна. 

Наразі активи вісьмох екс-чиновників із санаційного списку вдалося виявити і заарештувати. Водночас у разі зняття санкцій гарантовано залишаться заарештованими активи лише двох екс-чиновників - Юрія Іванющенка (1,8 млн швейцарських франків у Латвії) і Сергія Арбузова (30 млн доларів також у Латвії). По решті шести екс-посадовцях ГПУ відправила всі належні документи правоохоронним органам країн, де виявлені активи, щоб їх заблокувати, але відповіді поки не отримала.

Богдан Яременко, голова правління Фонду "Майдан закордонних справ":

- Рішення суду ЄС щодо часткового зняття санкцій є скоріше наслідком політики України, а точніше відсутності політичної волі для доведення у судовому порядку того, що влада, яка була змінена революційним шляхом, фактично узурпувала владу в Україні, і що іншого способу вирішення питання, ніж через революцію, не було. Україна продемонструвала нездатність довести у суді провину тих, хто допустили це.

Не виключено, що тут частково могли зіграти роль і зумисні дії осіб, які не хочуть доводити провину попередньої влади в економічних злочинах. Для цього можуть бути різні причини - або ці особи є співучасниками цих злочинів, або намагаються здійснювати аналогічні злочини зараз.

З моменту революції пройшло вже два роки. Для будь-якого суду у цивілізованій державі це більш ніж достатній час для того, щоб органи звинувачення надали переконливі докази вини. Адміністративні рішення можуть вживатися лише тимчасово. Тому дуже скоро при повній бездіяльності української влади переслідування членів режиму Януковича у міжнародному масштабі буде припинено.

Фото: Міжнародний центр перспективних досліджень
Анатолій Октисюк, експерт Міжнародний центр перспективних досліджень:

- Рішення суду ЄС буде додатковим фактором внутрішньої дестабілізації і ще більшої зневіри у чинній владі, яка не спромоглася за останні два роки довести всіх корупціонерів і причетних до цього осіб до покарання і тим самим забезпечити справедливість і фактично показати, що в Україні тепер вже є можливість проводити реформи і модернізацію країни.

Я можу назвати три ймовірні причини появи подібних рішень і європейських судів, й Інтерполів. По-перше, це корупційна складова, яка не дозволяє закінчувати ці справи і доводити їх до логічного завершення. По-друге, відсутність у правоохоронних органів доказової бази. Щоправда, це малоймовірний варіант. По-третє, тут може бути певна політична домовленість або страх змінювати цю систему і встановлювати нові правила політичної гри.

За великим рахунком, беззубість правоохоронних і всіх силових органів свідчить про те, що всі вони займалися бездіяльністю. Незважаючи на всі політичні пояснення, це не дає владі виправдання, яким чином люди, які обкрадали країну, знаходяться на волі, а європейські інституції дають такі рішення. У правових державах за відсутності доказів, свідчень, документальних фактів такі справи визнаються політично мотивованими.

Фото: Главред
Володимир Горбач, аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва:

- Це рішення свідчить про недоліки у роботі правоохоронних органів. Не знаю, чи буде це ударом по іміджу України, тому що це рішення носить технічний характер і стосується тих санкцій, "термін придатності" яких уже пройшов. Це питання не варте того, щоб його обговорювати, тому що воно не значить нічого.

Водночас ті санкції, які діють до березня 2016 року, можуть бути зняті. Але про це можна буде говорити лише навесні. Сумніваюся, чи треба буде екс-чиновникам, які перебувають під дією санкцій, подавати відповідні позови до суду ЄС. Можливо, вони вже їх подали.

Повʼязані теми:

Наступна публікація