НАТО повинна реагувати на дії Росії за допомогою сили - Столтенберг

НАТО повинна реагувати на дії Росії за допомогою сили - Столтенберг

Фото: Reuters

Зміцнення країн Східної Європи військами - це реакція на дії Росії в Україні.

НАТО повинна реагувати на дії і можливу загрозу з боку Росії за допомогою сили і переконливих стримуючих факторів.

Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, передає Deutsche Welle.

"Москва незаконно анексувала Крим, підтримує сепаратистів на сході України і порушує міжнародне право. Саме тому ми розширимо свою присутність на східних кордонах альянсу", - сказав він.

Столтенберг зазначив, що Альянс обговорює варіант, за яким до Польщі і кожної з держав Балтії буде направлено міжнародний батальйон, який буде постійно перебувати в режимі ротації. Рішення з цього питання буде прийнято до початку саміту країн-членів НАТО, який відбудеться у Варшаві в липні 2016 року.

На думку Єнса Столтенберга, плани розмістити додаткові війська в Східній Європі не порушують Основоположний акт НАТО-Росія, оскільки не включають в себе підкріплення істотних бойових сил.

Генсек НАТО сказав, що за визначенням Москви, "істотні бойові сили" - це постійне перебування не менше тисячі солдатів в одній державі, що входить в Альянс. "До цього показника нам далеко", - заявив генсек.

Єнс Столтенберг зазначив, що зараз ніщо не вказує на те, що Росія в найближчому майбутньому нападе на яку-небудь із країн, що входять в Альянс.

"Однак ми повинні бути готові, ми повинні забезпечити державам-членам НАТО повну солідарність і одночасно здійснювати політику стримування", - сказав Столтенберг.

Він в черговий раз підкреслив, що НАТО не шукає конфронтації з Росією і не прагне до холодної війни. За його словами, всі ці заходи є реакцією на анексію Криму і дестабілізацію на сході України.

Раніше повідомлялося, що НАТО розмістить чотири батальйони, а це близько 4 тисяч солдатів, у Польщі та країнах Балтії в якості зусиль альянсу щодо зміцнення своїх східних рубежів на тлі військової активності Росії.

Чотири тисячі військових НАТО захистять кордони Польщі та країн Балтії з Росією

Чотири тисячі військових НАТО захистять кордони Польщі та країн Балтії з Росією

Повʼязані теми:

Наступна публікація