НАЗК назвало причетних до публікації фальшивої декларації Рябошапки

НАЗК назвало причетних до публікації фальшивої декларації Рябошапки

Наталія Корчак / Фото: УНІАН

Національне агентство з питань запобігання корупції та експерти не знайшли підтверджень зламу системи е-декларування.

Фальшива декларація від імені Руслана Рябошапки була внесена в базу електронних декларацій за сприяння державного підприємства "Українські спеціальні системи". Про це увечері у понеділок, 22 серпня, повідомила глава Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак. 

За її словами, комісія, створена НАЗК із залученням незалежних експертів, дійшла висновку про причетність державного підприємства "Українські спеціальні системи" до публікації так званої "декларації Рябошапки".

"Подача декларації Рябошапки Р.Г. 19.08.2016 до системи була здійснена за допомогою дійсного електронного цифрового підпису, що не належить члену НАЗК Рябошапці Руслану Георгійовичу. При цьому файл підпису цієї декларації містить посилання на акредитований центр сертифікації ключів Державного підприємства "Українські спеціальні системи"", - повідомила Корчак.

Вона також наголосила, що систему не було зламано.

"Несанкціонованого втручання в роботу системи електронного декларування 19.08.2016 не було", - процитувала Корчак висновки комісії.

Вона додала, що в складі комісії взяли участь представники НАЗК, ПРООН, ТОВ "Міранда" та громадські активісти.

Нагадаємо, в понеділок, 15 серпня, вчасно запрацювала система електронного декларування статків чиновників.

Щоправда, за два дні до її запуску Держслужба спецзв'язку та захисту інформації відмовила розробникам в атестаті. У Держслужбі нарікнули на низький рівень захисту програмного забезпечення системи.

Через це в розробників електронного декларування виникли сумніви щодо вчасного запуску системи. У суботу, 13 серпня, після екстреного засідання НАЗК у Києві Наталія Корчак заявила, що інтерфейс подання декларацій не активують, допоки не одержать атестат. Днем пізніше у НАЗК повідомили, що попри все систему таки запустять.

Своєю чергою, президент Петро Порошенко не захотів і чути про перенесення дати запуску системи, про що він повідомив у своєму Facebook.

А 19 серпня народні депутати Іван Винник і Антон Геращенко провели спеціальну прес-конференцію, на якій повідомили, що їхні "хакери-добровольці" змогли розмістити у державному реєстрі електронних декларацій фальшиву декларацію від імені Рябошапки. У ній зазначено, що він отримав 25 млн гривень в якості гонорару від ТОВ "Неякісний розробник".

Довгоочікувана е-декларація: хто завадив початку роботи реєстру статків чиновників

Довгоочікувана е-декларація: хто завадив початку роботи реєстру статків чиновників

Повʼязані теми:

Наступна публікація