"Небезпечний маргінал": Яценюк і Аваков різко відреагували на заяву Трампа щодо Криму

"Небезпечний маргінал": Яценюк і Аваков різко відреагували на заяву Трампа щодо Криму

Фото: Reuters

Екс-прем'єр вважає, що кандидат у президенти США кидає виклик міжнародному праву.

Колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав викликом міжнародному праву заяву кандидата у президенти США Дональда Трампа про можливе визнання Криму російським.

"Заява Дональда Трампа про Крим та Путіна вийшла за будь-які рамки внутрішньої політичної кампанії. Офіційний кандидат у президенти Сполучених Штатів кидає виклик цінностям вільного світу, цивілізованому порядку і міжнародному праву. Це важко назвати незнанням. Це - переступ етичних і цивілізаційних принципів", - написав Яценюк на своїй сторінці у Facebook.

Екс-прем'єр порадив Трампу звернутися за порадами до представників Республіканської партії, які "добре розуміють, що таке свобода, міжнародне право і вільний світ". Яценюк упевнений, що чимало з республіканців відмежовуються від слів Трампа.

"Не можна допустити, щоб будь-яка словесна, політична чи практична авантюра підірвала наші спільні цінності, відкривши шлях для агресорів, диктаторів і терористів. Те, що сьогодні Дональд Трамп каже про Крим, завтра може стосуватися будь-якої іншої частини світу - в Європі, Азії, Америці", - написав Яценюк.

Голова Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков був більш категоричним у своїх висловлюваннях. Він назвав Трампа "небезпечним маргіналом", а його заяву про Крим – "безсоромною".

"Безсоромна заява кандидата в президенти США Трампа про можливе визнання Криму російським - діагноз небезпечного маргінала. І небезпечний він як для України, так і для США в такій же мірі. Не може маргінал, який потурає диктатурі Путіна, бути гарантом демократичних свобод в США і світі", - написав у Facebook Аваков.

Російський Крим і жодних санкцій: пропутінські заяви Трампа шокували експертів

Російський Крим і жодних санкцій: пропутінські заяви Трампа шокували експертів

Нагадаємо, 27 липня на прес-конференції кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп пообіцяв розглянути питання про визнання Криму частиною Росії і скасування санкцій проти Москви, якщо він буде обраний президентом.

Ця заява викликала обурення в Америці. Зокрема, віце-президент США Джо Байден заявив, що Трамп зеленого поняття не має, що саме робить Америку великою країною.

"Дональд Трамп з його риторикою в буквальному розумінні робить нас менш захищеними. Ми не можемо обрати людину, яка принижує наших найближчих партнерів і обіймається з диктатором на кшталт Володимира Путіна. Ні, я саме це маю на увазі. Чоловік, який тільки дивиться, як посіяти розбрат в США для досягнення своєї власної мети і змінити світовий порядок. Цинізм Трампа не має меж", - заявив Байден.

Кримський півострів є частиною України протягом десятиліть, але президент Росії Володимир Путін анексував цю територію у березні 2014 року після перемоги Євромайдану у Києві. Сполучені Штати, як і Європейський Союз, відмовилися визнати легітимною анексію Криму і ввели санкції щодо російських державних банків і корпорацій.

Господар чи господиня у Білому домі: чим можуть закінчитись для України вибори президента в США

Господар чи господиня у Білому домі: чим можуть закінчитись для України вибори президента в США

Повʼязані теми:

Наступна публікація