"Негайно звільнити Савченко!" Захід об'єднався у заклику припинити незаконний процес над українкою

"Негайно звільнити Савченко!" Захід об'єднався у заклику припинити незаконний процес над українкою

Надія Савченко / Фото: Getty Images

Глави МЗС та дипломати не приховують своєї стурбованості через стан здоров'я Надії.

Ситуація із ув'язненням української льотчиці та депутата Надії Савченко, яка розпочала сухе голодування 4 березня і досі його продовжує, викликала великий резонанс серед офіційних представників країн Заходу. Вони вимагають від Росії негайного звільнення бранки і не приховують своєї тривоги за її життя.

Так, вчора, 8 березня, віце-президент США Джо Байден заявив, що Савченко ув'язнили у Росії незаконно та судять за сфабрикованими звинуваченнямиЇї подальше незаконне утримання під вартою є порушенням зобов'язань Росії за Мінськими домовленостями і вона має бути звільнена негайно, сказав він. Водночас посол США Джеффрі Пайєтт зазначив, що російський президент Володимир Путін недооцінив українських жінок, а найголовніше - Савченко, чия мужність і стійкість стала потужним символом української незламності.

Депутати Європарламенту водночас опублікували лист до верховного представника ЄС у питаннях із закордонних справ Федеріки Могеріні із закликами ввести санкції проти президента Росії і ще 28 осіб через справу Надії Савченко. Депутати пропонують покарати людей, які причетні до затримання і перевезення в Росію української льотчиці. У документі йдеться про заборону в'їзду таким особам в ЄС, заморожування їхніх банківських активів і вилучення майна, знайденого на території Євросоюзу. Російський президент – перший номер у списку з 29 імен. Саме йому, впевнені європейські депутати, належить політичне рішення у справі Савченко.

Сьогодні ж, 9 березня, також Німеччина закликала Росію негайно звільнити українську льотчицю та народного депутата Надію Савченко з-під варти.

Про це йдеться в заяві спеціального уповноваженого федерального уряду Німеччини з питань головування в ОБСЄ, координатора міжгромадського співробітництва з Росією, Центральною Азією та країнами Східного партнерства Гернота Ерлера, передає УНІАН.

"Я стежу за новинами про стан здоров'я Надії Савченко з великою тривогою. Проти неї ведеться процес, що суперечить принципам правової держави. Будучи членом Ради Європи і державою-учасницею ОБСЄ, Росія повинна виконувати свої зобов'язання з дотримання прав людини і несе відповідальність за здоров'я й самопочуття ув'язнених", - наголошує він.

"Я наполегливо закликаю відповідальних осіб у Росії негайно звільнити пані Савченко з-під варти", - заявив Ерлер.

"Звільнення Надії Савченко стало б позитивним сигналом у відносинах між Росією та Україною, дуже необхідним нам у пошуку політичного розв'язання конфлікту в Україні й навколо неї, а також для реалізації Мінських угод", - сказав він.

Крім того, і глава МЗС Естонії Марина Кальюранд закликала Росію звільнити українку. Вона наголосила, що Савченко затримали з кричущими порушеннями міжнародних зобов'язань, тож Росія має негайно забезпечити її повернення на батьківщину.

Водночас віце-прем'єр Чехії та голова християнсько-демократичної партії Павло Бєлобрадек заявив, що напише листа президенту РФ Володимиру Путіну, оскільки вважає, що петиції мають менший вплив, "ніж коли віце-прем'єр країни-члена ЄС пише листа президенту Російської Федерації", повідомляє Echo24.cz.

Глава МЗС Данії наголосив, що здоров'я Савченко в небезпеці. І РФ має звільнити не лише льотчицю, а й всіх політичних в'язнів.

Крім того, до російської влади із вимогою звільнити Савченко з-під варти звернулася Місія США та інші дипломати при ОБСЄ

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як поплічник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан її здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати на лихоманку та тахікардію і лише за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена українка проголосила, що у Росії неодмінно буде свій Майдан і показала судові середній палець.

"Майдан у Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

Вирок Надії Савченко призначили на 21 та 22 березня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація