Нідерландці проголосували проти євроінтеграції України. Що це означає для Києва

Нідерландці проголосували проти євроінтеграції України. Що це означає для Києва

Під час референдуму в Нідерландах / Фото: Reuters

За попередніми результатами референдуму, 61% виборців висловився проти угоди про асоціацію України з ЄС.

61% нідерландців, які прийшли на виборчі дільниці, висловилися проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Такими є попередні результати учорашнього референдуму. Явка становила 32% – цього достатньо, аби визнати референдум таким, що відбувся.

Що результати референдуму означатимуть для України, ідеться в сюжеті ТСН.Ранок.

Референдум у Нідерландах зупинив процес ратифікації Угоди між Україною та ЄС. Уряд країни розпочне переговори з представниками парламенту і Європейського Союзу, щоби знайти вихід із ситуації. Про це вже заявив глава уряду Нідерландів Марк Рютте. І це ввечері одразу після оголошення екзит-полів ТСН заявив глава МЗС Нідерландів Берт Кундерс.

"Але це політичний факт, що більшість проголосували проти. Тому нам треба розслідувати, що за цим стоїть. Нам потрібно серйозно підійти до цього питання. Це означає, що ратифікація не може продовжуватися так, наче нічого не сталося. Але ми не одні, ми будемо працювати з нашими європейськими партнерами, з Україною і тоді ми пояснимо", – прокоментував Берт Кундерс.

Скільки часу займуть політичні консультації за результатами плебісциту, уточнити глава МЗС Нідерландів не зміг. Головний дипломат країни розуміє, що природньою реакцією українців є розчарування, і закликає українців не робити передчасних висновків.

"У той же час я хочу попросити українців проявити терпіння. Нам потрібен час для зустрічей в уряді, з парламентом і звичайно з нашими українськими друзями. Я також хочу сказати всім українцям, що це не стає на заваді дружбі між українцями і голандцями. І я хочу попросити терпіння", – сказав дипломат.

Натомість політичні партії, які виступають проти Угоди про асоціацію, наполягають на повністю нових переговорах по тексту Угоди між Україною та ЄС.

За будь-якого результату, референдум у Нідерландах руйнівних наслідків для асоціації України з ЄС не матиме. Про це запевняють українські дипломати. Останнє слово – все ж за урядом Нідерландів, пояснили в українському МЗС. Крім того, Угоду про асоціацію з Україною вже ратифіковано Європарламентом, і її виконують. Утім результати референдуму можуть погіршити міжнародний імідж України та спричинити чергову внутрішньоєвропейську дискусію.

"Саме уряд має оголосити, що він планує робити з результатами, отриманими на референдумі. Не треба робити 6-го ввечері або 7-го зранку висновки про те, що все пропало, все скінчилось і Угоду про асоціацію "вбили" у Нідерландах. Це не буде кінцем, рухаємось далі", – говорить посол МЗС України з особливих доручень Дмитро Кулеба.

"Ми взяли до уваги попередні результати екзит-полу референдуму в Королівстві Нідерланди щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Виходимо з того, що, відповідно до нідерландського законодавства, референдум має консультативний характер, а отже остаточне рішення щодо ратифікації Угоди після проведення внутрішніх дискусій та процедур ухвалюватиме уряд Нідерландів. Розраховуємо, що це рішення відповідатиме інтересам України, Нідерландів і Європи", – ідеться в коментарі речниці МЗС України Мар'яни Беци.

"Чи може Голандія, скажімо, безперешкодно накладати санкції або говорити "ні" будь-якій зовнішньополітичній угоді Європейського Союзу? Звичайно, ні. І це розуміють уже зараз у Голандії серйозні політики, і в Брюсселі. Очевидно, треба буде проковтнути цей гіркий ком від неуспіху на референдумі. Після чого буде знайдений вихід, яким чином можна буде продовжувати застосовувати Угоду і завершити її ратифікацію, щоби вона остаточно набула чинності", – наголошує голова фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Тим часом президент України Петро Порошенко не вважає результати референдуму в Нідерландах перешкодою для асоціації України з ЄС.

Нідерландці проголосували проти Угоди про асоціацію

Нідерландці проголосували проти Угоди про асоціацію

Повʼязані теми:

Наступна публікація