Нинішній радник Трампа працював з Ахметовим, Фірташем і Льовочкіним і створив "Опоблок" - NYT

Нинішній радник Трампа працював з Ахметовим, Фірташем і Льовочкіним і створив "Опоблок" - NYT

Фото: Reuters

Американські журналісти дослідили діяльність Пола Манафорта в Україні, перш ніж він став радником Трампа.

Взимку 2014 року в Україні неймовірний крах зазнав клієнт Пола Манафорта. І навряд чи хтось із політичних консультантів повторював його "успіх".

Про це пишуть Стівен Лі Майєрс і Ендрю Крамер у статті "Як Пол Манафорт орудував в Україні, перш ніж стати радником Трампа", опублікованій на сайті газети The New York Times.

За словами американського дипломата, Янукович зобов'язаний своїм обранням "радикальному перетворенню", яким керував Манафорт. Але через масштабні вуличні протести Янукович втік із країни. Він знайшов притулок у Росії, і ніколи не повертався. Тим часом, його покровитель, президент Володимир Путін, розпочав розподіл України, анексував Крим і розпалив у двох областях війну, яка триває досі.

Але Манафорт був непохитним.

Через кілька місяців після політичної смерті свого клієнта, він взявся за роботу, прагнучи повернути свою партію до влади, так само, як самого Януковича 10 років тому. Манафорт досяг певного успіху, колишні прихильники Януковича - і деякі комуністи - сформували новий блок на противагу прозахідному уряду України, що відчуває труднощі.

І тепер Манафорт взявся за набагато більш масштабну кампанію, прагнучи перетворити Дональда Трампа на кандидата-переможця.

Коли Росія Путіна і його втручання в Україні стали темою президентської кампанії в Сполучених Штатах, робота Манафорта в Україні опинилася під пильною увагою - поряд із його діловими відносинами з відомими українськими та російськими олігархами.

Після публікації листів Національного комітету Демократичної партії - яку американська розвідка пов'язує з російськими шпигунами - Трамп і Манафорт зіткнулися з різкою критикою того, що багато хто вважає надзвичайно доброзичливим ставленням до Путіна і його політики в Україні. Ця точка зору перевернула з ніг на голову десятиліття партійних принципів щодо Росії, країни, яку попередній кандидат в президенти від республіканців Мітт Ромні назвав "нашим геополітичним ворогом № 1".

У неділю Трамп навіть повторив слова Путіна, що виправдовують анексію Криму, зазначивши, що більшість людей в регіоні хотіли бути частиною Росії, ці слова, зрозуміло, транслювали всі державні новинні канали в Москві.

Не можна стверджувати, що погляди Манафорта прямо вплинули на Трампа, тому що він позитивно відгукувався про Путіна ще до того, як Манафорт приєднався до кампанії. Але ясно, що у них схожі погляди на Росію і таких її сусідів, як Україна. Це навіть прихильність, яка, у випадку Манафорта, формувалася роками ділових відносин, а не якою-небудь політикою або ідеологією.

"У його роботі не було місця моралі", - сказав Євген Копатько, який проводив опитування для колишньої партії Януковича і співпрацював з Манафортом протягом багатьох років, і назвав його прагматичним і ефективним стратегом. "Ніхто не будує монополію на істині і моральності".

Манафорт не відповів на прохання про інтерв'ю. У телевізійних інтерв'ю в неділю він захищав погляди Трампа щодо Росії, заявивши, що як президент, Трамп буде твердий із Росією, але не відмовиться від співпраці з нею, як і з будь-якою іншою країною, якщо це буде в інтересах США.

"Він розглядає Росію як іноземну державу, власні інтереси якої опинилися під загрозою", - сказав Манафорт на CBS в "Face the Nation".

Дональда Трампа веде до президентського крісла політтехнолог Януковича

Дональда Трампа веде до президентського крісла політтехнолог Януковича

До тих пір, поки він не приєднався до кампанії Трампа в цьому році, робота Манафорта в Україні була найзначнішою його політичною кампанією за останні роки. Він почав свою кар'єру в республіканській політиці в 1970-і роки і розширив її за кордон, ставши радником авторитарних лідерів, в тому числі Мобуту Сесе Секо в Заїрі, Фердинанда Маркоса на Філіппінах і Януковича.

67-річний Манафорт є нащадком родини іммігрантів, яка створила будівельний бізнес в штаті Коннектикут. Юрист за освітою, він деякий час служив в адміністрації Рейгана, перш ніж присвятити себе політиці, а потім - бізнесу. Огляд його роботи в Україні показує, як політика і бізнес співіснували в країні, яка як і раніше щосили намагається функціонувати як демократія, через чверть століття після того, як стала незалежною після розпаду Радянського Союзу. У цьому мінливому світі політична стратегія Манафорта нагадує популістську кампанію Трампа.

За словами українських політиків і чиновників, які працювали з ним, вплив Манафорта в країні був значним, а його політичні поради високо цінувалися. Він також мав право голосу в прийнятті рішень щодо великих американських інвестицій в Україну, сказав колишній прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олег Волошин, який також був кандидатом в новому блоці, що допомагав створити Манафорт.

Він переконав уряд знизити експортні мита на зерно (ця зміна була вигідно інвесторам в сфері агробізнесу, таким як Cargill) і почати переговори з Chevron і Exxon про розвідку запасів нафти і природного газу в країні.

Манафорт почав працювати в Україні після народного повстання взимку 2004-2005 рр., відомого як Помаранчева революція. Янукович, тодішній прем'єр-міністр, був оголошений переможцем на президентських виборах 2004 року, які були затьмарені фальсифікаціями. Після кількох тижнів протестів на користь його прозахідного суперника Віктора Ющенка, Верховний суд країни скасував результати виборів.

Янукович неймовірно покладався на російських політичних радників, які недооцінили розчарування виборців. Після своєї поразки він звернувся до американських експертів.

Манафорт почав працювати на одного з найбагатших людей України, Ріната Ахметова, щоб поліпшити імідж його компаній. Ахметов також був відомим спонсором партії Януковича, "Партії регіонів", він і представив їх один одному.

З порадами Манафорта Янукович почав процес повернення, "Партія регіонів" отримала найбільшу кількість місць на парламентських виборах в 2006 році і потім знову в 2007 році, повернувши його на посаду прем'єр-міністра. У той час Манафорт назвав Януковича, колишнього директора автобази, в молодості двічі засудженого за напади, видатним лідером, якого неправильно сприймають на Заході.

За даними джерел в Державному департаменті у той час і пізніше опублікованим WikiLeaks, Манафорт і його колеги Філ Гріффін і Кетрін Барнс часто чинили тиск на американських дипломатів в Україні, щоб ті ставилися до Януковича і його прихильників однаково. Ймовірно, так вони намагалися уникнути чуток про те, що вони нібито віддають перевагу його опонентам на виборах. За допомогою Манафорта, партія "працювала над тим, щоб змінити свій імідж і з притулку для бандитів перетворитися в законну політичну партію", - написав Джон Хьорбст, в той час американський посол.

За цей час, для Манафорта відкрилася можливість укладення прибуткових побічних угод.

У 2008 році він і забудовник Артур Коен домовилися про угоду на покупку ділянки Drake Hotel на Парк-авеню на Мангетені. Одним з партнерів був Дмитро Фірташ, олігарх, який заробив мільярди як посередник для "Газпрому", російського газового гіганта, також відомий тим, що вкладав гроші в кампанії проросійських політиків в Україні, в тому числі Януковича. Троє чоловіків збиралися знову відкрити об'єкт, але вже як торговий центр і спа-салон під назвою "Bulgari Tower", йдеться в позові, поданому на Мангетені Юлією Тимошенко, колишнім прем'єр-міністром України. Однак, урешті проект не був реалізований.

Окрема угода також направляла в Україну гроші, пов'язані з російськими олігархами. У 2007 році Манафорт і два партнери, Рік Гейтс і Рік Девіс, створили приватну компанію акціонерного капіталу на Кайманових островах, щоб купити активи в Україні. Відповідно до змісту позову, вони запропонували російському олігархові Олегу Дерипасці виступити як інвестору. Дерипаска погодився щорічно платити річний внесок за управління в розмірі 2% Манафорту і його партнерам, і поклав $ 100 млн до фонду, який купив станцію кабельного телебачення в Одесі, до того, як договір був розірваний через розбіжності з питання перевірки, і Дерипаска подав до суду на Манафорта. Справа ще не закрита.

До 2010 року відродження Януковича завершилося. Він виграв президентські вибори, змагаючись із Тимошенко, яку незабаром визнали винною в зловживанні службовим становищем і посадили до в'язниці.

Господар чи господиня у Білому домі: чим можуть закінчитись для України вибори президента в США

Господар чи господиня у Білому домі: чим можуть закінчитись для України вибори президента в США

Копатько, який проводив опитування, сказав, що Манафорт виробив підхід, який дозволяв використовувати регіональні та етнічні особливості при голосуванні, виявляючи безправ'я тих, хто відчував себе знехтуваним помаранчевою революцією, тобто жителів на сході України, де проживало більше етнічних росіян і російськомовних.

Костянтин Грищенко, колишній міністр закордонних справ і віце-прем'єр при Януковичі, сказав в телефонному інтерв'ю, що Манафорт, в кінцевому рахунку, втратив усі ілюзії щодо свого клієнта.

Манафорт тиснув на Януковича, щоб той підписав угоду з Європейським союзом, яка з'єднає країну з Заходом - і закликав американців підтримати членство України, а також, незважаючи на великі сумніви, він намагався напоумити Януковича в питанні переслідування Юлії Тимошенко.

Манафорт допоміг підготувати доповідь, що підтримує обвинувачів, яких уряд Януковича найняв в юридичній фірмі "Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom" в 2012 році.

Роль Манафорта розкрилася після того, як документ був виявлений в ящику в сауні, що належить колишньому високопоставленому українському чиновнику. Інші документи в цій схованці зараз є доказами в кримінальній справі проти колишнього чиновника міністерства юстиції, і можуть пролити більше світла на роль Манафорта.

Зрештою, Янукович проігнорував пораду Манафорта і відмовився підписати торгову угоду, категорично проти якого виступав Путін. Рішення Януковича призвело до протестів, які завершилися двома ночами насильства в лютому 2014 року і втечею Януковича.

Манафорт майже нічого не говорив про падіння Януковича. "Я не думаю, що він дуже задоволений результатом", - сказав Грищенко.

Але у Манафорта з'явився шанс повернутися, і набагато раніше, ніж будь-хто очікував.

Всього через вісім місяців після того, як в жовтні 2014 року уряд президента Петра Порошенка оголосив дострокові парламентські вибори, Манафорт оживив пригнічені залишки партії Януковича.

Тепер він працює на колишнього главу секретаріату Януковича, Сергія Льовочкіна. Манафорт прилетів в Україну у вересні 2014 року і став до роботи щодо створення нового образу для партії, розколотої насильством і втручанням Росії.

Замість того, щоб намагатися воскресити дискредитовану партію, він вирішив охопити більшу політичну територію, щоб допомогти своїм клієнтам і, як він стверджував, стабілізувати Україну. Новий блок в країні об'єднує всіх тих, хто злий на новий підтримуваний Заходом уряд.

Саме Манафорт наполягав на новій назвій руху - "Опозиційний блок", або як його називають, Опоблок. "Він вирішив зібрати найбільшу кількість людей, які виступають проти нинішньої влади, потрібно було уникати чогось конкретного, і просто бути символом опору", - згадує Михайло Погребинський, політолог з Києва.

Стратегія спрацювала. Під новою назвою, "Партія регіонів" зберегла позиції в парламенті. Тепер у її нового блоку 43 депутата в 450-місцевому парламенті

Не ясно, чи закінчилася робота Манафорта в Україні, коли він почав роботу з кампанією Трампа. Льовочкін оплачував роботу Манафорта, але його помічник відмовився сказати, чи отримує Манафорт плату зараз і про яку суму йдеться.

Манафорт не зареєстрований як лобіст, який представляє Україну, отже, він повинен розкрити свої доходи. Так у 2008 році зробила, принаймні, одна компанія, яку він наймав, - фірма зі зв'язків з громадськістю "Edelman". Вона отримувала плату в розмірі $ 35 000 на місяць за просування зусиль прем'єр-міністра Януковича "із перетворення України на більш демократичну країну".

Російський Крим і жодних санкцій: пропутінські заяви Трампа шокували експертів

Російський Крим і жодних санкцій: пропутінські заяви Трампа шокували експертів

Повʼязані теми:

Наступна публікація