Низка країн світу допоможе Україні грошима, "скинувшись" на необхідні $ 35 млрд

Низка країн світу допоможе Україні грошима, "скинувшись" на необхідні $ 35 млрд

Низка країн світу допоможе Україні зібрати $ 35 млрд

Пакет допомоги від ЄС є більшим, ніж очікували раніше.

Пакет фінансової допомоги від Євросоюзу Україні у розмірі 11 млрд. євро буде покроковим, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Спочатку до України мають зайти 3 млрд євро з бюджету ЄС, з яких 1,4 млрд - гранти і допомога з бюджету ЄС в бюджет України та 1,6 млрд - кредити. Далі підуть 5 млрд євро від Європейського банку реконструкції та розвитку і 3 млрд євро - від Європейського інвестиційного банку. Ще 3,5 млрд євро залучать через інвестиційні фонди.

Крім того, після підписання угоди про асоціацію з Україною миттєво запрацює зона вільної торгівлі. Від скасування мит і тарифів Україна отримуватиме 0,5 млрд євро у рік. Особливо виграє від цього сільське господарство.

Також буде створено міжнародну донорську платформу для України, а ЄС сприятиме реверсним поставкам газу з Європи в Україну.

ЄС готовий надати 11 мільярдів євро допомоги Україні

ЄС готовий надати 11 мільярдів євро допомоги Україні

Пакет є більшим, ніж очікували раніше. Він буде спрямований на стабілізацію макроекономічної ситуації і на уникнення дефолту.

Тим не менш є одна вимога: фінансова допомога буде надана лише після того, як в Україну зайде перший транш від МВФ.

Також ЄС каже, що сам дає гроші і закликає інші міжнародні спільноти допомагати Україні.

"Це наш внесок, але, звичайно, ми будемо вітати внесок усіх -- бо в інтересах усіх, а не лише європейців, щоб в Україні був мир і стабільність. Стабільність в Україні важлива не лише для регіону, а має значення і в глобальному вимірі", - заявив президент європейської комісії Жозе Манеуль Баррозу.

Загалом, як оцінив українській уряд, Україна на часі має потребу у $ 35 млрд. Цю суму планується назбирати "з миру по нитці". Так, виходить, що ЄС дає 11 млрд євро (приблизно 15 млрд), МВФ - ще $ 15 млрд, США - $ 1 мільярд, а решту 3-4 млрд планують зібрати Японія, Канада, Норвегія, Туреччина, Китай, Азербайджан та інші.

Як повідомлялося раніше, напередодні Верховна Рада ратифікувала меморандум щодо надання Україні 610 млн євро від ЄС.

Кореспондент Ростислав Хотин

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація