Норвегія і Німеччина відреагували на провокації Росії навколо Криму

Норвегія і Німеччина відреагували на провокації Росії навколо Криму

Фото: Getty Images

Реакція двох країн дещо різниться.

Міністри закордонних справ Німеччини та Норвегії у неділю, 14 серпня, відреагували на звинувачення російської сторони проти України у підготовці терактів в Криму. Примітно, що реакція двох країн дещо різниться.

Так, голова норвезького МЗС Бьорге Бренде заявив, що відповідальність за ескалацію ситуації навколо Криму несе виключно Росія. 

"Норвегія солідарна з рештою світового співтовариства щодо міжнародно-правового статусу Криму. Крим є і залишатиметься частиною України. Анексія Росією Кримського півострова є порушенням міжнародного права. Росія несе особливу відповідальність за уникнення дальшої ескалації ситуації", - сказав міністр.

У посольстві України в Норвегії зазначили, що широкий відгук у норвезькому суспільстві отримало звернення посла України у Норвегії В'ячеслава Яцюка до норвежців та українців на території Норвегії з проханням поширювати правдиву інформацію стосовно останньої провокації Росії проти України і закликом розглянути інші заходи та ініціативи на підтримку України. Так, українською громадою Норвегії планується проведення громадської акції у центрі Осло на підтримку України проти дій агресора.

Водночас голова німецького дипломатичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр обмежився закликом до обидвох сторін "утримуватися від будь-яких кроків, які могли б призвести до подальшого погіршення ситуації", передає Європейська правда.

"Ми також очікуємо, що обставини події будуть з'ясовані під час об'єктивної перевірки. Ми перебуваємо в контакті з Україною і з Росією. Звичайно, я буду говорити про це під час візиту до Єкатеринбург в понеділок з міністром закордонних справ РФ", - заявив Штайнмайер.

Нагадаємо, 7 серпня, російські прикордонники перекрили рух на всіх пунктах пропуску на адмінмежі між окупованим Кримом і материковою Україною. У російських ЗМІ почала з'являтися інформація про нібито перестрілці на адміністративному кордоні. Лише вранці 10 серпня всі три пункти пропуску почали працювати в штатному режимі. За ці три дні поблизу админграницы спостерігалася висока активність ЗС РФ.

10 серпня Федеральна служба безпеки РФ заявила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України. За інформацією ФСБ, в ніч з 6-го на 7-е серпня 2016 року в районі міста Армянськ була виявлена група "диверсантів", при затриманні якої загинув співробітник ФСБ, а в ніч на 8 серпня 2016 року ще дві групи "диверсантів" нібито здійснили спроби прорватися в Крим, які "прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України". ФСБ запевняє, що під час бою загинув російський військовий.

Ситуація на адмінкордоні з окупованим Кримом залишається напруженою

Ситуація на адмінкордоні з окупованим Кримом залишається напруженою

У Росії заявили, що на місці першої сутички були нібито виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв, боєприпаси, міни, гранати і спецзброї. Також ФСБ заявила про ліквідацію "агентурної мережі" української розвідки в Криму з числа громадян України та Росії. Одним з організаторів терактів назвали жителя Запорізької області Євгена Панова, який служив в 37-му окремому мотопихотном батальйоні ВСУ під позивним "Юджин", демобілізувався в серпні минулого року. Брат затриманого українця стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію.

Суд заарештував Панова на два місяці. Російський президент Володимир Путін заявив, що замість пошуків шляхів врегулювання конфлікту Україна "перейшла до практики терору".

Повʼязані теми:

Наступна публікація