Новим послом РФ в Україні може стати вихідець із КДБ

Новим послом РФ в Україні може стати вихідець із КДБ

Фото: Reuters

Адміністрація Путіна здійснила кілька кадрових перестановок.

Окупований Крим росіяни досі вважали своїм окремим федеральним округом. Тепер півострів підпорядкували Ростову-на-Дону, бо українська територія окупантами називатиметься частиною Південного федерального округу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За офіційною версією, це має сприяти ефективній роботі місцевих посадовців. Але експерти зазначають, що півострів позбавляють рештків самостійності. "Це в якійсь мірі дистанціювання від колишніх кадрів, котрі були в Криму. Це зміна керівників", - каже співдиректор програм із питань зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Про конфлікт інтересів серед кримських посадовців кажуть і в Москві. "Президент затвердив відставку губернатора Севастополя Сергія Міняйла. В регіоні назрівав конфлікт гілок влади і в такий спосіб він погашений. Хоча сам Міняйло заявив, що вона стала для нього несподіванкою", - кажуть російські журналісти.

Путін позбавив окупований Крим статусу окремого федерального округу

Путін позбавив окупований Крим статусу окремого федерального округу

Крім того, Путін відправив у відставку посла в Україні Михайла Зурабова. Він почав працювати сім років тому, коли російський президент був іще прем'єром. Зурабова спочатку замінили на переговорах у Мінську на колишнього спікера Бориса Гризлова. А тепер міняють і в Києві. Поки що на геть непублічного Сергія Торопова. Зараз він тимчасовий повірений, а досі працював у посольстві радником. "Сьогодні говорити про практичну роль і вплив посла не доводиться, тому що ключові питання між Києвом і Москвою вирішуються не на рівні посла", - вважає експерт Центру Разумкова.

Справжнього посла Москва призначить згодом, можливо, після виборів до Думи восени. Імовірним кандидатом називають Михайла Бабича. Останнім часом він представляв Путіна в Поволзькому федеральному окрузі. А починав кар'єру, як і шеф, у військах КДБ. "Він виходець із силових структур, і, мабуть, це логічно, цьому є пояснення, враховуючи, яка ситуація склалася на сьогодні. У нас війна з Росією, і мабуть, цей крок спрямований", - каже Пашков.

Як уже повідомлялося, депутати і сенатори терміново зберуться для обговорення кандидатури наступного посла Росії в УкраїніЗатверджувати кандидатуру буде не профільний комітет з міжнародних справ.

Кореспондент ТСН Костянтин Коробов

Повʼязані теми:

Наступна публікація