Новий "Мінськ": Лукашенко пропонує налагодити стосунки між ЄС і РФ

Новий "Мінськ": Лукашенко пропонує налагодити стосунки між ЄС і РФ

Фото: Reuters

В ЄС виявилися не проти такої пропозиції.

Країни ЄС готові обговорити ініціативу президента Білорусії Олександра Лукашенка про запуск "мінського процесу" для можливого подальшого поліпшення стосунків з РФ.

Про це заявила глава представництва ЄС у Білорусії Андреа Вікторин, - інформує Інтерфакс.

"Щойно ми отримаємо більше інформації, усі 28 країн-членів ЄС обговорять цю ініціативу і приймуть рішення", - зауважила Вікторін.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь стурбована наростаючим антагонізмом між ЄС та РФ. Тому він запропонував запустити миротворчий "мінський процес" для врегулювання відносин між Сходом і Заходом. За словами Лукашенка, ідея висувається виходячи з позитивного ефекту проведених в Мінську заходів "нормандського формату". Лукашенко запропонував розглянути можливість проведення зустрічі ключових міжнародних експертів в Мінську для обміну думками щодо врегулювання відносин між Сходом і Заходом.

"Ми маємо спрацювати на випередження, а не плентатися потім у хвості подій, якщо раптом щось станеться, як це було з Україною", - резюмував Лукашенко.

Нагадаємо, що Лукашенко спантеличений потоком нелегальної зброї з України. "Нам з Україною 1,2 тисячі кілометрів доводиться закривати кордон грудьми, тому що потоком іде зброя, вибухівка... Ми вже затримуємо їх не тільки на кордоні, а й на залізничному вокзалі", - сказав він.

Натомість у Держприкордонслужбі України ці заяви вже спростували. "Заяви президента сусідньої держави я не можу коментувати, але ніяких потоків зброї чи заборонених речей на українсько-білоруському кордоні ми не спостерігаємо. Більше того, ці слова не підтверджуються і статистикою, яку ми отримуємо від наших колег з Білорусі в рамках обміну інформацією", - заявив помічник голови служби Олег Слободян.

Олександр Лукашенко оголосив про готовність взяти під охорону українсько-російський кордон

Олександр Лукашенко оголосив про готовність взяти під охорону українсько-російський кордон

Повʼязані теми:

Наступна публікація