Новий сезон у Верховній Раді. Нардепи розповіли, які закони планують приймати

Новий сезон у Верховній Раді. Нардепи розповіли, які закони планують приймати

Фото: УНІАН

Народні обранці розповіли, чи сподобався їм виступ президента та чим вони збираються зайнятися під час наступної сесії.

У вівторок, 6 вересня, народні депутати зібралися на перше пленарне засідання у новій п'ятій сесії Верховної Ради.

Перед початком роботи нардепів надихнув президент Петро Порошенко. У своєму зверненні він торкнувся багатьох тем – і про російську агресію, і про обороноздатність країни, і про децентралізацію, і навіть про стипендії студентам.

Перше засідання ВР ознаменувалося зняттям недоторканності з судді-утікача Миколи Чауса.  Чим депутати ще планують зайнятися цієї сесії, а також про враження від промови президента, вони поділилися у коментарях ТСН.ua.

Фото: УНІАН
Володимир Ар'єв, народний депутат від "Блоку Петра Порошенка":

- На цьому тижня я наполягаю, щоб ми обмежили для народних депутатів можливість виїзду закордон у разі, якщо порушено кримінальне провадження. Це що стосується антикорупційних законів.

Також нам треба приймати бюджет. При чому він має бути добре пропрацьований нардепами й урядовцями і прийматися не в останній день. Уряд обіцяє, і я думаю, що скоро ми побачимо бюджетну резолюцію. Це є найголовніші моменти.

Крім того, нам потрібно почати обговорювати лібералізацію фінансового ринку для того, щоб інвесторам було зручніше сюди приходити.

І, нарешті, треба рухатися в бік запровадження прозорого ринку землі, адже на сьогоднішній день ринок існує, але він непрозорий, тобто чорний. І ті, хто сьогодні виступає проти запровадження прозорих правил і встановлення приватної власності на землю за чітко відрегульованим законодавством, лише підтримують усталений порядок. Насправді довгострокова оренда, яку укладають на 50 років, є продажем, але без користі для держави (тобто без податків, - ред.).

Фото: УНІАН
Андрій Лозовий, народний депутат від Радикальної партії Ляшка:

- Мене важко назвати симпатиком президента, але під час його промови було озвучено багато правильних речей. Хоча й із затримкою. Ми про те саме говоримо вже два роки. Дуже хотілося б, щоб президент знайшов в собі мужність визнати, що той шлях Мінських угод хибний. У них не згадується Крим, у них немає жодних гарантій виведення російських військових і найманців з Донбасу, немає забезпечення відновлення контролю України над власним кордоном тощо.

Тим не менш очікування від п'ятої сесії Ради після послання президента доволі песимістичні. Це був красивий виступ, але у ньому пересічний українець себе не побачив. Наша Радикальна партія зараз як раз пропонує чіткий план радикальних змін, перш за все економічних. Бо Україна перетворюється на сировинний придаток цивілізованих країн, на бананову республіку. Потрібно негайно приймати низку законопроектів спрямованих на подолання безробіття, створення робочих місць, відродження національної промисловості, зниження тарифів, зниження ренти на видобуток природного газу.

Чи буде щось із цього досягнуто на цій сесії? Надія помирає останньою. Очевидно, що коаліція "панамських патріотів" не хоче вирішувати нагальні проблеми простих людей. Але, можливо, що вони побояться вулиці і все ж таки щось зроблять.

Фото: УНІАН
Дмитро Тимчук, народний депутат від Народного фронту:

- Акценти в промові Порошенко були розставлені вірно. Зрозуміло, що є чітка стратегія, яку розуміє і сам президент, і його адміністрація. Це непогано, що немає торохкань. Але з іншого боку, ми не почули нічого чіткого щодо вирішення проблеми Донбасу. Варіант, який пролунав із вуст президента, стосується тільки того, щоб далі продовжувати тягнути кота за хвіст - я маю на увазі Мінський процес, - незважаючи на те, що він абсолютно неефективний. Президент інших альтернатив не бачить. А він міг би запропонувати щось нове, більш переконливе і працездатне.

Під час цієї сесії для нашого комітету з безпеки і оборони критично важливим є закон про спецконфіскацію. Усі запевнення Мінфіну, що Міноборони фінансується за планом, що закупівля нових озброєнь здійснюється, а модернізація і ремонт наявних озброєнь реалізується згідно розкладу - неправда. Це все брехня. Адже у бюджеті на 2016 рік фінансування держоборонзамовлення (йдеться про 5 млрд грн) було розраховане саме за рахунок коштів спецконфіскації. Але цей закон парламент так і не прийняв. Гіркі плоди цього ми зараз пожинаємо - на даний момент профінансовано лише близько 20% держоборонзамовлення на 2016 рік.

Є ще ряд важливих законопроектів. По-перше, що стосується діяльності військової прокуратури. Я дуже сподіваюся, що хоча б на час дії в Україні особливого періоду ми повернемо військовій прокуратурі функцію нагляду як інструмент. комплексу. Прокуратура зараз може тільки "бити по хвостах", тобто працювати за фактом. Якщо, наприклад, керівництво заводу або командир військової частини скоїв крадіжку на десятки мільйонів - ці гроші повернути вже неможливо. Функція нагляду дозволяє працювати на випередження. Раніше Рада завалила законопроект, автором якого був Юрій Луценко. Ми зараз готуємо схожий.

Або, наприклад, закон про єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних, який унеможливлює корупцію у військкоматах, коли одні люди, будучи здоровими, несуть хабар, а замість них починають викликати хворих.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація