Новий уряд: як Гройсман переграв Порошенка і які оцінки дають експерти

Новий уряд: як Гройсман переграв Порошенка і які оцінки дають експерти

Фото: УНІАН

Новоутворена коаліція ризикує швидко розпастися.

Верховна Рада України нарешті сформувала нову коаліцію та уряд на чолі з Володимиром Гройсманом, якого на посаді спікера замінив Андрій Парубій.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, таємні перемови тривали і вночі. Ті, хто прийшов до влади на хвилі Майдану, здається, зробили все, щоб виборці зрозуміли: йдеться про політичні амбіції і посади.

Політики по-різному оцінювали роботу Кабміну Арсенія Яценюка. Так, представник "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що "уряд Яценюка зробив ряд найважливіших для України реформ". "У першу чергу, це відмова залежності газової від Росії, а в другу чергу - це відновлення обороноздатності нашої країни, озброєння нашої армії, її постачання та захист країни. По-третє, це збереження і виплата хоча б тих мінімальніх пенсій і зарплат, які вдалося підтримувати в умовах важкої економічного кризи", - наголосив політик.

Нардеп Віктор Бондар вважає, що уряд Яценюка у "боротьбі за посади і потоки догралися до того, що міністри перестали слухати прем'єра, а прем'єр припинив спілкуватися з міністрами, а всі разом – з президентом", - повідомив Бондар.

Проте уряд пішов в історію одномоментним голосуванням відставки Арсенія Яценюка і призначенням Володимира Гройсмана. Сказати, що така заміна відбулася важко - значить, що не сказати нічого, тому що Петро Порошенко, здається, відчув несподіваний опір і набір вимог від, як раніше вважалось, стовідсотково його людини. Спротив вилився у інформацію навіть про відмову Гройсмана від прем'єрської посади, адже вимагав, щоб в уряді були перевірені спільною роботою люди. Зрештою, домігся свого – у Кабміні буде щонайменше четверо відданих Гройсману міністрів.

На думку політолога Володимира Фесенка, вимоги Гройсмана показали, що він прагне самостійності. Таким чином, як заявив експерт, Гройсман поступив правильно, щоб не стати "зіц-головою".

Саме затвердження стало скандальним і знаковим. Так, законодавство вимагає голосувати окремо за звільнення прем'єра і призначення нового, а парламент це проігнорував. Ця мить стала справжнім ризиком, яка може бути юридичною міною для нового голови уряду, бо теоретично дозволяє оскаржити рішення в суді і поставити під сумнів легітимність виконавчої влади.

Крім того, стало очевидно, що коаліція в парламенті доволі хитка. Офіційно вона утворена двома фракціями – "Блоком Петра Порошенка" та Народним фронтом Арсенія Яценюка. Коаліція мусить налічувати щонайменше 226 депутатів і заявлено, що до неї вже увійшли 227. Своєю чергою, за Гройсмана проголосували 257, однак є нюанси. Парламент знову повертається до практики золотої акції. Нардеп Олег Ляшко підрахував, що фракція БПП налічує 131 голос, а Народний фронт – 75. Разом на двох – 206 депутатів. Інші, хто голосував – "Воля народу" і "Відродження".

Не можуть ствердно сказати про кількість нардепів у коаліції не можуть навіть самі коаліціянти.

Реальні учасники коаліції не приховують, що вона може луснути будь-якої миті. Наприклад, це засвідчило голосування за програму діяльності уряду, яку ледве-ледве схвалили з третьої спроби.

Народний депутат Ольга Червакова заявила: "Усім нам відомо (і це не секрет), що між Народним фронтом і БПП останні місяці відбувалися, досить м'яко кажучи, жорсткі дискусії з приводу того, який вектор країни буде, як буде розвиватися країна тощо… І вони нікуди не поділися. Вони просто зараз відкладені в довгий ящик, тому що ми прийняли рішення, що ми відставляємо ці протиріччя і йдемо виконувати коаліційну угоду, тому що цього потребує країна. Наскільки довго в депутатів вистачить терпіння і залізних нервів, щоб знову не зануритися в політичну боротьбу – це питання".

Такий розвиток подій загрожує достроковими парламентськими виборами, які не вигідні коаліцантам. Саме тому й склад уряду компромісний і утворений, як система політичних стримань і противаг.

Перший післяреволюційний Кабінет Міністрів назвали "урядом камікадзе", другий - "урядом заробітчан", бо в ньому було кілька іноземців, покликаних для реформ. Останні місяці політики багато говорили про необхідність "уряду технократів". Наразі складно прогнозувати, але не виключено, що серед нових міністрів буде ще менше технократів, ніж у попередників. "Ніхто не може оцінити якість міністрів, бо ми не знаємо їхнього бачення. Ми не розуміємо, як вони це робитимуть. Я думаю, що максимум місяць, тобто 3-4 тижні і нам буде все зрозуміло, що собою представляє кожен член Кабінету Міністрів", - вважає політолог Віталій Бала.

Розлад серед українських політиків бачать також західні партнери і кредитори, завдяки яким тримається економіка та український народ. Схоже, кредит довіри як західних союзників, так і виборців вичерпується. 

Сергій Швець, Михайло Путята, Марія Васильєва. Ольга Кошеленко.

Про мінливість Володимира Гройсмана жартують користувачі соцмереж

Про мінливість Володимира Гройсмана жартують користувачі соцмереж

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація