Обама навмисне чекав, коли в Україні почнуть стріляти – The New York Times

Обама навмисне чекав, коли в Україні почнуть стріляти – The New York Times

Обама навмисне чекав, коли в Україні почнуть стріляти / Фото: Житомир online

Радники президента США пояснили, що Обама не хоче втручатися в кризу в Україні, аби українські демократи зміцнилися.

Президент США Барак Обама навмисне ніяк не реагував на Євромайдан в Україні і чекав, коли в Києві почнуть стріляти в демонстрантів.

Про це з посиланням на помічників президента США сьогодні пише The New York Times. Видання пише, що Обама в особистій розмові зі своїм оточенням говорив, що не хоче в такі моменти щось обіцяти українцям, аби не породжувати марні очікування.

"Обама чекав до минулого тижня, коли з моменту початку кризи в Україні минуло три місяці, щоб зробити першу заяву перед камерами. За словами радників, він хотів дочекатися критичного моменту і такий настав, коли американці побачили, що Янукович може віддати наказ воєнним атакувати демонстрантів", - пише The New York Times.

Критики президента США кажуть, що він дуже запізнився зі своєю реакцією. Однак історик і радник Обами Джон Геддіс пояснив, що нинішній президент США, на відміну від свого попередника, веде так звану "зовнішню політику обмеження".

Вашингтон намагається дистанціюватися і не втручатися в гучні конфлікти на планеті, щоб перемога демократії в інших країнах не виглядала, як поширення впливу США.

"Ці демократичні рухи стануть більш життєздатними, якщо будуть виглядати не як розповсюдження впливу Америки чи якоїсь іншої країни, але як породження самих суспільств", - пояснив заступник радник президента з національної безпеки Бенджамін Родс.

Поряд з цим критики влади в США вважають, що така політика є виправданням пасивної і відстороненої політики, відсутності стратегічної бачення. Поряд з цим, є також думки, що обережність Обами виправдана.

"Враховуючи, наскільки в Києві все нестабільно, я не впевнений в тому, що було б розумно бігти туди зі своїми порадами, і я не впевнений в тому, що цим порадам там будуть раді", - вважає колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Нагадаємо, що раніше Обама зателефонував Путіну, щоб поговорити про Україну.

Повʼязані теми:

Наступна публікація