Обама подовжив санкції проти РФ через події в Україні

Обама подовжив санкції проти РФ через події в Україні

Фото: Reuters

Санкції американський президент подовжив на рік.

Президент США Барак Обама подовжив сьогодні дію санкцій щодо Росії через події в Україні.

"Я подовжую на один рік режим (санкційного - ред) надзвичайного стану, оголошений указом 13660", - додав він.

Указ про введення санкцій США проти Росії, прийнятий через події в Криму, був опублікований 6 березня 2014 року.

Нагадаємо, що 6 березня 2014 року ЄС застосував економічні санкції відносно екс-президента Віктора Януковича, колишнього глави МВС Віталія Захарченко, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-голови СБУ Олександра Якименка, колишнього першого заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього віце-прем'єра Сергія Арбузова, екс-глави АП Андрія Клюєва та його брата Сергія Клюєва, колишнього заступника глави МВС Віктора Ратушняка, сина екс-прокурора Артема Пшонки, екс-прем'єра Миколи Азарова і його сина Олексія Азарова, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра освіти Дмитра Табачника, екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової і колишнього радника президента Ігоря Калініна. З Віктора Януковича-молодшого санкції були зняті у зв'язку з його загибеллю.

У березні 2015 року Якименко, Олексія Азарова і Калініна виключили з санкційного списку. Замість них в список потрапили екс-перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, народний депутат Юрій Іванющенко, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко і екс-міністр енергетики Едуард Ставицький.

Крім того, 8 січня вступило в силу рішення суду ЄС про зняття санкцій з колишнього першого заступника глави АП Андрія Портнова. Справа Портнова тягнулася майже весь 2015 рік. У лютому минулого року екс-чиновник поскаржився суду ЄС на те, що ГПУ фальсифікувала документи про розтрату їм державних коштів. 26 жовтня 2015 суд ЄС визнав безпідставними санкції проти Портнова і зняв арешт з його майна.

28 січня стало відомо, що ряд посадових осіб Януковичі виграли справу в суді ЄС про зняття санкцій. Мова йде про двох Азарових, Арбузова, Клюєва і Ставицькому.

Однак у ГПУ запевнили, що санкції проти них продовжують діяти. Справа в тому, що рішення суду Люксембургу скасував тільки санкції, накладені на ряд українських чиновників 6 березня 2014 тривалістю в рік. При цьому навесні 2015 були накладені нові санкції тривалістю до березня 2016 року, які ніхто не відміняв.

Санкції ЄС

Повʼязані теми:

Наступна публікація