Обама розповів, що заважає дружбі з Кубою

Кастро також обіцяв Обамі випустити всіх політв'язнів до наступного ранку.

Президент США Барак Обама заявив, що розбіжності з питань прав людини і демократії поки ще є перешкодою для зміцнення зв'язків Куби і Сполучених Штатів.

За словами Обами, ембарго проти Куби підходить до кінця, однак його остаточне зняття залежатиме від того, наскільки швидко ці розбіжності будуть подолані.

"Майбутнє Куби будуть вибирати самі кубинці та й ніхто інший. В той же час... я чітко дав зрозуміти, що США будуть виступати за демократію, в тому числі за право кубинців вибирати своє майбутнє", - сказав Обама.

При цьому президент США зазначив, що бачить успіхи кубинської влади в галузі охорони здоров'я та освіти.

Кубинський лідер Рауль Кастро, у свою чергу, заявив, що якби блокада була знята, то Вашингтон і Гавана могли б досягти більшого. За його словами, останні заходи, вжиті адміністрацією Обами з метою нормалізації відносин, були важливими, але недостатніми".

Кастро також обіцяв Обамі випустити всіх політв'язнів до наступного ранку, якщо президент надасть йому список з їх іменами. Напередодні Обама прибув на Кубу з офіційним дводенним візитом.

Це перший візит глави США в карибську державу за 88 років. Чимало журналістів відзначають, що поїздка Обами знаменує собою поворот у американо-кубинських відносинах.

Значення цієї поїздки важко переоцінити, так як ще півтора роки тому сама ідея про те, що нога президента США може ступити на кубинську землю, здавалася абсолютно нездійсненною.

Нагадаємо, що в липні минулого року Вашингтон і Гавана домовилися про відновлення дипломатичних відносин, які були заморожені в 1961 році. Раніше США пом'якшили санкції щодо Куби, зокрема, скасувавши деякі обмеження на поїздки американців на острів і розширивши доступ кубинців до фінансових інститутів США.

Історичний візит: Барак Обама прилетів на Кубу

Історичний візит: Барак Обама прилетів на Кубу

Повʼязані теми:

Наступна публікація