Офіційно: рішення ЄС про продовження санкцій проти Януковича і чиновників набуло чинності

Офіційно: рішення ЄС про продовження санкцій проти Януковича і чиновників набуло чинності

Фото: УНІАН

Зі списку тих, хто підпадає під дію обмежувальних заходів, виключили екс-міністра охорони здоров'я Раїсу Богатирьову.

Рішення Євросоюзу щодо продовження на рік санкцій проти екс-президента України Віктора Януковича і 15 його соратників набуло чинності в суботу, 5 березня.

Рішення опубліковано в офіційному журналі ЄС, - пише "Українська правда". Санкції продовжені щодо осіб, які "відповідальні за незаконне привласнення українських державних коштів або зловживали своїм службовим становищем, що призвело до втрати державних коштів".

Зі списку тих, хто підпадає під дію обмежувальних заходів, виключили екс-міністра охорони здоров'я Раїсу Богатирьову.

Нагадаємо, що 6 березня 2014 року ЄС застосував економічні санкції відносно екс-президента Віктора Януковича, колишнього глави МВС Віталія Захарченко, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-голови СБУ Олександра Якименка, колишнього першого заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього віце-прем'єра Сергія Арбузова, екс-глави АП Андрія Клюєва та його брата Сергія Клюєва, колишнього заступника глави МВС Віктора Ратушняка, сина екс-прокурора Артема Пшонки, екс-прем'єра Миколи Азарова і його сина Олексія Азарова, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра освіти Дмитра Табачника, екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової і колишнього радника президента Ігоря Калініна. З Віктора Януковича-молодшого санкції були зняті у зв'язку з його загибеллю.

У березні 2015 року Якименко, Олексія Азарова і Калініна виключили з санкційного списку. Замість них в список потрапили екс-перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, народний депутат Юрій Іванющенко, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко і екс-міністр енергетики Едуард Ставицький.

Крім того, 8 січня вступило в силу рішення суду ЄС про зняття санкцій з колишнього першого заступника глави АП Андрія Портнова. Справа Портнова тягнулася майже весь 2015 рік. У лютому минулого року екс-чиновник поскаржився суду ЄС на те, що ГПУ фальсифікувала документи про розтрату їм державних коштів. 26 жовтня 2015 суд ЄС визнав безпідставними санкції проти Портнова і зняв арешт з його майна.

28 січня стало відомо, що ряд посадових осіб Януковичі виграли справу в суді ЄС про зняття санкцій. Мова йде про двох Азарових, Арбузова, Клюєва і Ставицькому.

Однак у ГПУ запевнили, що санкції проти них продовжують діяти. Справа в тому, що рішення суду Люксембургу скасував тільки санкції, накладені на ряд українських чиновників 6 березня 2014 тривалістю в рік. При цьому навесні 2015 були накладені нові санкції тривалістю до березня 2016 року, які ніхто не відміняв.

Санкції ЄС

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація