Опозиція поставила Рибаку ультиматум з "піаністами-кнопкодавами"

Опозиція поставила Рибаку ультиматум з "піаністами-кнопкодавами"

Опозиція вимагає сенсорну кнопку / Фото: gorodkiev.com.ua

Лідери опозиційних фракцій не бачать сенсу обговорювати якісь питання в Раді, доки не буде підключена сенсорна кнопка.

Лідери опозиційних фракцій продовжують наполягати на тому, щоб спікер Верховної Ради Володимир Рибак підписав розпорядження про введення системи голосування "Рада-3".

"Включення системи "Рада-3" лежить виключно у вашій компетенції", - сказав лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк на засіданні погоджувальної ради в понеділок.

Яценюк також підкреслив, що вимоги фракції "Батьківщина" залишаються незмінними, фракція продовжує наполягати на персональному голосуванні кожного народного депутата. Він зазначив, що за час роботи парламенту 7-го скликання жодне голосування не відбулося з дотриманням норм Конституції і регламенту, під час кожного голосування законодавство порушувалося. Яценюк додав, що в опозиції є всі документи, що підтверджують порушення депутатами Конституції під час голосування.

За його словами, зі сформованої ситуації є кілька виходів. По-перше, це включення "сенсорної кнопки". Яценюк зазначив, що підготував для спікера всі матеріали, що стосуються системи для голосування "Рада-3", а також інтерв'ю розробника системи, який говорить, що система працює, і її тестують кожен місяць.

"Не працює система "Рада-3"? Це означає тільки одне, що її хтось демонтував, і хтось повинен нести за це відповідальність", - заявив Яценюк.

Позицію Яценюка підтримав і лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок: "Який сенс рухатися в законодавчому плані, якщо не вирішено питання персонального голосування?".

За словами Тягнибока, доки не може бути введена система "Рада-3", є можливість застосувати систему для голосування "Рада-1".

Тягнибок пояснив, що суть цієї системи полягає в тому, що на столах для реєстрації встановлюються пульти для електронної реєстрації депутатів з одночасним розблокуванням картки для роботи в системі "Рада". Якщо депутат не реєструється на місці зранку, тоді його картка може бути заблокована безпосередньо в залі.

Лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко також підтримав позицію своїх колег: "У нас є одна принципова умова: немає сенсу обговорювати будь-які питання, доки не буде підключена система "Рада-3".

За його словами, для цього необхідно підписати відповідне розпорядження і спікер парламенту Рибак може підписати відповідне розпорядження для того, щоб протестувати цю систему, і щоб вже у вівторок ця система могла працювати.

Повʼязані теми:

Наступна публікація