Остання прес-конференція Обами. Основні тези президента США

Остання прес-конференція Обами. Основні тези президента США

Фото: Reuters

Обама відповідав на запитання довго і чітко.

18 січня відбулася остання прес-конференція на посту президента США Барака Обами.

ТСН.uа зібрав основні тези виступу і відповіді на запитання журналістів американського президента Барака Обами.

Основні тези прес-конференції Обами:

1. За кібердоби нам треба працювати далі і створити систему стримування і противаги. Наші вороги діють і хочуть скористатися із нашої відкритості і скоїти фінансові злочини, терористичні акти або втрутитися у перебіг наших виборів. Тому треба створювати таку архітектуру захисту, щоб оберігати нашу демократію.

2. Це було в інтересах Америки і світу, щоб у нас були конструктивні зв'язки із Росією. Там, де у нас були спільні інтереси, ми діяли спільно. І президент, і уряд РФ отримували позитивні сигнали, щоб деверсифікувати економіку та розвинути таланти росіян. Проте, коли до влади повернувся президент Володимир Путін і розпочав ескалацію антиамериканської риторики і запропонував саме такий підхід до світової політики - це ускладнило наші стосунки.

3. Росіяни анексували Крим і увійшли до України, тому наші санкції спрямовані не на ядерний потенціал, а на захист українського сувернітету через силове захоплення її території через дії РФ. Росія і далі окупує українську територію і підтримує сепаратистські сили, що ламає міжнародні норми. Щойно ви (РФ - ред) припинете це робити, ми заберемо ці санкції.

4. Щодо ядерних питань, то було два договори. Це знизило ядерне протистояння, я готовий був йти далі, але Путін не пійшов на переговори. Якщо новообраний президент Дональд Трамп зможе відновити ці розмови, можна буде істотно скоротити ядерне озброєння у світі.

5. Для США важливо відстоювати думку про те, що не можна нападати на менші країни і залякувати їх. Я б хотів, щоб Україна і Росія мали хороші стосунки. Їх об'єднують історичні, соціальні та культурні зв'язки. Але Україна - незалежна країна.

6. Ми - найбільша найпотужніша країна демократії у світі, якщо ми не будемо обстоювати демократію, то РФ і Китай теж цього не будуть робити.

7. Я мав довгі і хороші розмови із Трампом, чимало йому запропонував. Але багато залежить від його радників. Тому ви уважно стежили за номінаціями і призначенням радників. Ви спираєтеся на команду, кабінет, персонал Білого дому.

8. Я не буду намагатися стати кимось у великій політиці. Для мене важливо відійти від процесу і переосмислити свій досвід. Цьогоріч виповнюється 25 років нашого шлюбу із Мішель, тому ми хочемо переглянути наші стосунки, дати їм наснаги. Я буду більше слухатися, більше спілкуватися зі своїми дівчатками. Я більше буду нікуди балатуватися.

9. Ми не можемо присилувати до миру.

10. Я сподіваюся, що люди будь-якої раси і віри зможуть виходити на передній план і досягати висот. Якщо далі розвивати можливості, то і може бути і жінка президент, і латиноамериканець, і індіанець, і змішаного походження. Якщо не вкладати у рівність, то господарство не ростиме так швидко і це може вплинути на розкол поміж американцями.

Нагадаємо, щемлива прощальна промова Барака Обами стала справжнім трендом Мережі, а його допис у блозі стосовно цього – найбільш популярним у його Twitter.

Повʼязані теми:

Наступна публікація