Острах, байдужість та підтримка. Як найбільші країни ЄС відреагували на голландський референдум

Острах, байдужість та підтримка. Як найбільші країни ЄС відреагували на голландський референдум

Фото: УНІАН

Варшава, Берлін, Париж і Лондон по-різному реагували на референдум щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Для Польщі результати референдуму у Голландії назвали поганим сигналом, який викликав занепокоєння МЗС. У Варшаві переймаються не тільки недовірою голландців до євроінтеграції, а й власною безпекою, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Польська преса пише, що організатори референдуму постійно наголошували, що Україна - це символ найгіршого, що може бути в ЄС. А тепер Росія використає ситуацію для своєї пропаганди.

Наприклад, публіцист Єжи Гащинський на сторінках "Жечі Посполітої" пише, що цей референдум надовго відріже українцям шлях на Захід, що вписалося в політику Кремля. Але це лише черговий етап побудови нової залізної завіси на західному кордоні України. І додає, що польська політика підтримки України отримала поразку.

Польський генерал, колишній командувач спецпідрозділу "Гром" Роман Полько вбачає у цьому небезпеку і для самої Польщі та країн Балтії, які можуть стати черговою мішенню Путіна. Він називає результати голосування вітром у вітрила Путіна. Мовляв, його стратегія полягала у тому, щоб дестабілізувати Україну настільки, щоб ЄС та НАТО залишили її у спокої. І попереджає, що Путін може стати ще агресивнішим і це може закінчитися створенням нової версії Радянського Союзу. Мовляв, Польщі потрібна сильна та незалежна Україна.

Як відреагували столиці найактивніших членів ЄС на результати нідерландського референдуму

Як відреагували столиці найактивніших членів ЄС на результати нідерландського референдуму

У Німеччині, де досі теж активно підтримували рух України в Європу, тепер зайняли відсторонену позицію.

"Ми залишаємо це питання уряду Нідерландів та європейським інституціям", - заявила Ангела Меркель так, наче її, керівника найпотужнішої країни ЄС, цей референдум не обходить.

Уряд Німеччини нагадав, що тут угода з Україною вже підписана і ратифікована і в Брюссель відправили свідоцтво про ратифікацію.

Офіційний Берлін дав зрозуміти, що 20% населення Нідерландів не можуть міняти стратегію всього Євросоюзу. І голландські політики занадто самовпевнені, коли думають, що через цей референдум можливий новий текст угоди з Україною. У щоденній німецькій пресі, утім, усе це пройшло ледь помітною новиною.

Журнал "Шпігель" пише про те, що активні маргінали і пасивна європейська більшість можуть розвалити Європу зсередини. Утім це єдиний з сьогоднішніх німецьких тижневиків, який бодай щось згадав про опитування у Нідерландах. І це найкраще свідчить, що чимось значущим цей референдум тут не вважають.

У Франції результати нідерландського референдуму потішили як мінімум одну людину - Марін Ле Пен. Але у своїй радості лідерка "Національного фронту" дуже самотня. Однак не тому, що всі інші засмучені, а тому що інші це голосування проігнорували. Вкрай рідко французькі ЗМІ настільки синхронізовано мляво реагують на європейські новини, однак цього разу як центральні телеканали, так і національна преса, які ще тиждень тому активно обговорювали і анонсували цю тему, про результати референдуму розповіли дуже сухо і стисло.

Президент Франсуа Олланд теж жодної заклопотаності не висловив, і навпаки наголосив, що хай там як, а його країна буде і надалі виконувати пункти угоди про асоціацію з Україною. Однак, така реакція Парижа пояснюється не стільки щирим вболіванням за Україну скільки типовим для Франції егоїзмом. По-перше, Олланд не може дозволити, щоб референдум відкинув тінь на роботу Нормандської четвірки, а отже і на репутацію французького президента. А по-друге, дебати про голосування у Нідерландах швидко монополізує Ле Пен, тому їх взагалі краще не починати. 

У Великобританії референдум помітили, адже ця тема актуальна у світлі розмов про "Брекзіт" - ймовірний вихід Британії з Євросоюзу. Водночас усі розуміють, що багато він не важить, тому що Нідерланди - точно не та країна, яка має вирішувати долю України у ЄС.

Британія дружньо ставиться до України та її європерспектив. Для євроскептиків голландський референдум - це радість, а для проєвропейців - це все ж таки удар. У свою чергу місцеві видання нагадують, під якими прапорами українці проливали кров два роки тому на Майдані.

Повʼязані теми:

Наступна публікація