Панамагейт: джерело витоку пояснило свої мотиви

Панамагейт: джерело витоку пояснило свої мотиви

Фото: Reuters

Джон Доу також заявляє, що не працює на жодний зі світових урядів або спецслужб.

Анонімне джерело, що стояло за витоками так званих "панамських досьє" фірми Mossack Fonseca, пояснило, що спонукало його надати папери журналістам. Особа, що називає себе Джон Доу, звернулася до публіки через газету Süddeutsche Zeitung, журналістам якої вона свого часу передала папери Mossack Fonseca.

У своїй заяві Джон Доу говорить про те, що суди по всьому світу "зовсім не впоралися зі своїм завданням - розібратися з метастазами офшорних зон, розкиданих по планеті".

"Я вирішив розповісти про роботу Mossack Fonseca, так як вважаю, що її засновники, працівники та клієнти повинні понести відповідальність за ту роль, яку грали в її злочинах, з яких поки що лише частина розголошена", - йдеться в заяві.

Джон Доу також заявляє, що не працює на жодний зі світових урядів або спецслужб.

"Моя точка зору належить виключно мені, як і рішення поділитися документами з журналістами Süddeutsche Zeitung і Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ)", - пише активіст.

Своїм основним мотивом Джон Доу називає боротьбу з нерівністю. На його думку, "нерівність у доходах - один з визначальних аспектів нашої епохи".

"Банки, фінансові регулятори і податкові органи зазнали невдачі. Були прийняті рішення, які не стосувалися багатих, завдаючи шкоди інтересам середнього класу і людей з невеликим доходом", - пише він.

Нагадаємо, Панама не знайшла достатніх доказів, щоб порушити кримінальну справу проти компанії Mossack Fonseca. Прокуратура 27 годин проводила обшук в офісі компанії.

З компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Sueddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

PanamaPapers

У США прокуратура почала розслідування "панамських документів"

У США прокуратура почала розслідування "панамських документів"

Повʼязані теми:

Наступна публікація