ПАРЄ збирається прийняти російський ультиматум – Ар'єв

ПАРЄ збирається прийняти російський ультиматум – Ар'єв

Фото: Parliamentary Assembly / Facebook

За словами депутата, "ганебна історія стає реальністю".

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) збирається прийняти ультиматум Росії, згідно з яким організація повинна змінити правила своєї роботи.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив член української делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар'єв.

"ПАРЄ збирається прийняти російський ультиматум, але не вимагає від Росії дотримуватися вимог (резолюції) ПАРЄ. Це знизить довіру до Асамблеї. Ганебна історія стає реальністю", - написав депутат.

Раніше Ар'єв повідомляв, що у вересні під час відвідин делегацією ПАРЄ Москви, російська сторона поставила ультиматум – змінити правила, за якими в Асамблеї підтверджуються повноваження національних делегацій.

Зараз, для того щоб поставити під сумнів повноваження будь-якої делегації в ПАРЄ (зокрема російської), це рішення повинні підтримати не менше 20 членів Асамблеї. Ар'єв каже, що росіяни замість 20 осіб пропонують встановити правило в третину присутніх делегатів, або не менше 20% від загального числа членів Асамблеї, передає Сьогодні.

Крім того, Росія вимагає змінити процедуру моніторингу: замість моніторингу країн Москва хоче ввести "моніторинг кейсів", тобто випадків. А прийняття резолюцій стане можливим, якщо в залі ПАРЄ будуть присутні не менше половини делегатів.

"Ряд впливових в Асамблеї персон в понеділок 10 жовтня готові ініціювати зміну правил ПАРЄ таким чином, щоб делегація РФ змогла без проблем і обмежень увійти в Асамблею у січні 2017 року. Вперше правила ПАРЄ пропонують змінити в інтересах однієї країни-члена, а не в інтересах організації", - написав Ар'єв у Facebook.

Нагадаємо, делегація Росії перебуває під санкціями ПАРЄ через анексію Криму і війну на сході України. Росіяни не мають права брати участь у місіях спостереження за виборами, бути доповідачами, а також представниками організації в інших європейських структурах. Крім того, асамблея позбавила росіян права голосувати на засіданнях.

24 червня Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалило декларацію про спільні цінності з РФ і про необхідність руху назустріч. Пізніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що він надзвичайно здивований і розчарований декларацією.

Згодом Україна заявила, що буде бойкотувати свою участь у Парламентській асамблеї Ради Європи, якщо будуть визнані повноваження російської делегації в цій організації, незважаючи на вибори в Держдуму на території окупованого Криму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація