Пашинський розповів, як закриватимуть 10-мільярдну "дірку" військового бюджету на цей рік

Пашинський розповів, як закриватимуть 10-мільярдну "дірку" військового бюджету на цей рік

Фото: Reuters

Українські військові з жовтня ризикують залишитися без зарплат через народних депутатів.

У Києві відбувається засідання Ради національної безпеки та оборони. Головне питання розгляду – затвердження військового бюджету країни на 2017 рік, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У наступному році витрати на оборонну галузь будуть рекордними. Передбачається виділити 129 млрд гривень – це 5% обсягу ВВП. На РНБО прийшли генерали армії та керівники силових структур, аби домовитися про розподіл цих коштів. Однак попри величезну для України суму, президент Петро Порошенко вже попередив, що грошей на всіх не вистачить. "Можу наголосити на тому, що реальні потреби сектору оборони і безпеки значно більші. Цифри, які наводять мені військові, представники правоохоронних органів, дискусії не потребують. Але я наголошую, що ресурси обмежені. І ми фінансуємо оборону і безпеку зараз на межі можливого і неможливого", - заявив глава держави.

На засіданні РНБО ділять рекордний оборонний бюджет України на наступний рік

На засіданні РНБО ділять рекордний оборонний бюджет України на наступний рік

Крім того, посадовцям необхідно ще й виправити хиби цьогорічного оборонного бюджету. В ньому несподівано виникла дірка розміром у 10 мільярдів гривень. Це гроші, необхідні для виплат зарплат військовослужбовцям. Відповідний фонд уже вичерпався. Без вирішення цієї ситуації, платити солдатам і офіцером буде нічим уже в жовтні, листопаді та грудні.

Як пояснив голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський, оборонні потреби фінансуються не тільки державним бюджетом, але й іншими джерелами. Так, передбачалося залучити для цього гроші від спецконфіскації. Але потрібний для неї закон депутати так і не ухвалили, тому кошти Віктора Януковича та його оточення для потреб нацбезпеки недоступні.

"Ми пішли на значне підвищення контрактників. Президент заявив, що ми відмовляємося від мобілізації. Ми набрали 50 тисяч контрактників. І була така ситуація, що мобілізовані ще служили, контрактників лише набирали – і ми перевищили обсяги заробітної плати. Це колосальна проблема, але це проблема цього року", - пояснив Пашинський. За його словами, її спробують вирішити вже у ближчий четвер на спільному засідання парламентського комітету і колегії Міноборони. Після чого проект рішення передадуть на розгляд Ради для внесення відповідних змін у фінансові кошториси на цей рік.

Як повідомлялося, глава держави озвучив свої сподівання від оборонного бюджету на наступний рік. Порошенко заявив, що фінансування потреб армії буде значно збільшено.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація