Печерський суд звинуватив безоплатних адвокатів у затягуванні справи Арбузова

Печерський суд звинуватив безоплатних адвокатів у затягуванні справи Арбузова

Захисники відмовляються або просто не з'являються на засіданнях.

Адвокати з реєстру безоплатної адвокатської допомоги систематично зривають засідання у справі колишнього віце-прем'єра України Сергія Арбузова. З такою заявою виступив Печерський районний суд Києва, який звинувачують у затягуванні справи.

Відповідаючи на звинувачення щодо затягування процесу, в прес-службі заявили, що суд вжив законні заходи для залучення захисника. "В той же час, починаючи з 5 серпня 2015 року адвокатами, що включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу вчиняються дії, що перешкоджають суду провести розгляд клопотання в розумні строки", - наголошують на Печерську.

Йдеться про неявку адвокатами на судові засідання через "неможливість узгодити позицію захисту з Арбузовим, який перебуває в розшуку". Це, як зазначають в прес-службі суду, вказує на умисне затягування розгляду справи у визначені законом строки".

"Наведене свідчить про неодноразові прояви зловживання правом на захист адвокатами, які включені до Реєстру адвокатів та, які надають безоплатну вторинну правову допомогу чим порушується ст. 43 Правил адвокатської етики", - йдеться у повідомленні суду.

Нагадаємо, 23 грудня 2015 року прокурор ГПУ Владислав Куценко повідомив, що Генпрокуратура ще у травні минулого року звернулася до Печерського районного суду Києва з клопотанням про заочне провадження стосовно Арбузова. "Суд наразі не прийняв рішення щодо задоволення нашого клопотання, що унеможливлює початок процедури заочного провадження стосовно нього. При цьому аналогічні клопотання задоволені судами щодо Януковича, Богатирьової, Ігнатова, - зазначив він. Ми неодноразово зверталися з листами до керівництва суду з приводу прискорення розгляду цього клопотання".

У ГПУ також стверджували, що фіксується затягування судами цього процесу, які місяцями розглядають клопотання, наприклад про відвід судді, в той час, як вони мають розглядатися за декілька днів. Поведінка сторони захисту також дає підстави зробити висновки про зловживання ними своїми процесуальними правами, що також фактично затягує процес.

Нагадаємо, Сергія Арбузова звинувачують у розтраті шляхом зловживання своїм службовим становищем чужого майна. Йдеться про гроші Національного банку на суму 220 млн грн, які були протиправно витрачені начебто для створення афілійованого із ним банківського телеканалу "Банківське телебачення". Канал так і не було створено, не дивлячись на те, що кошти на його створення були перераховані.

Санкції ЄС

Повʼязані теми:

Наступна публікація