Перший день Ради: нові депутати, попередження Парубія та виступ Порошенка

Перший день Ради: нові депутати, попередження Парубія та виступ Порошенка

Фото: УНІАН

В Україні можна вважати політичний сезон відкритим.

Після відпустки депутати під куполом Верховної Ради зібралися засмаглі та усміхнені. Старт нового політичного сезону позначило відкриття сесії та виступ на ній президента, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Юлія Тимошенко укотре змінила зачіску. У залі також із цікавістю розглядали новачків – сімох депутатів, яких було дообрано у липні. Раду поповнили двоє депутатів від "Батьківщини", двоє самовисуванців, представник партії "Наш край" та двоє "укропівців".

Рішення щодо Чауса, битва за бюджети і тарифи та політичні чвари: ВР розпочала свою роботу

Рішення щодо Чауса, битва за бюджети і тарифи та політичні чвари: ВР розпочала свою роботу

Спікер Парубій прогнозує, що політичний сезон буде непростим. Адже Росія з подвоєними силами намагатиметься розхитати ситуацію всередині України. "Обламавши зуби об наших кіборгів, об наших воїнів, ворог постановив головну мету: внутрішня дестабілізація у нашій державі. Кинути шалені ресурси на розхитування ситуації у нашій країні. Що ми можемо цьому протиставити? Лише одне: об'єднуйся і перемагай", - зауважив він.

Президент нагадав депутатам, що вони мають "борги" ще з попередньої сесії. Наприклад, щодо закону про спецконфіскацію, який можна редагувати, але слід ухвалити, бо він – фактично єдине джерело фінансування оборонного замовлення. Загалом, з сумом каже Порошенко, військо може розраховувати на бюджет не більше 3% ВВП, бо більше країна не здужає. Армії досі потрібна допомога волонтерів. Водночас військо продовжить отримувати нові зразки військової техніки і допомогу Заходу, бо широкомасштабне вторгнення Росії, яка весь час нарощує сили на кордоні, може статись будь-якої миті. Проте й відсіч зміцніле українське військо дасть гідну. "Нехай тільки сунуться", - погрожує Порошенко.

Він також попередив депутатів, що міжнародний клімат для України холоднішає. Європа поки ще говорить єдиним голосом, проте подекуди у ньому вже звучить російський акцент. Бо лояльні Кремлю популісти набирають ваги в ЄС. Зараз Києву вдалося переконати партнерів, що вибори на Донбасі і зміни до Конституції не на часі. "Другого читання конституційних змін, примара яких постійно блукала цією залою, не відбулось, як бачите. І не відбудеться, поки для того не визріють відповідні умови. Росія з окупованих нею териіторій хоче утворити протекторат Донбас і на своїх умовах інфільтрувати його, щоб підривати нас зсередини. Скажу коротко: ми це робити не дозволимо і так не буде", - заявив глава держави.

Порошенко похвалив нового генпрокурора і наступ усіх силових відомств на корупцію. Та зазначив, що не ділить правоохоронні структури на нові й старі, бо процес очищення триває. Лише з СБУ, де було повно зрадників, звільнили 2 тисячі співробітників. А незабаром почнеться й оздоровлення судів. Депутати ж, не зволікаючи, дали згоду на арешт столичного судді Миколи Чауса, який засуджував майданівців та консервував хабарі у дволітровій банці. Сам Чаус, щоправда, у бігах. Кажуть, переховується в окупованому Криму.

Незабаром втікачів має різко поменшати. Сьогодні Рада чи не востаннє знімала імунітет із судді. За два тижні набере чинності судова реформа і дозвіл на затримання хабарників у мантії більше не знадобиться.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація