Під час засідання Радбезу ООН український постпред звинуватив РФ у тероризмі

Під час засідання Радбезу ООН український постпред звинуватив РФ у тероризмі

Фото: Reuters

Росія використовує широкий спектр технологій гібридної війни - Єльченко.

Виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН щодо боротьби з тероризмом, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко звинуватив Росію у фінансуванні тероризму в цілях поширення ідеології "Русского мира".

Він заявив, що войовничі екстремістські ідеології являють собою серйозну загрозу міжнародному миру і безпеці, і рішуче засудив безчинства "Ісламської держави ірак Леванте" (ІД) і "Аль-Каїди".

"Незважаючи на недавні успіхи в боротьбі з міжнародними терористичними загрозами, особливо в сфері протидії фінансуванню терористичних організацій з деяких джерел, все ще бракує злагодженості у протидії їх пропаганді, у здійсненні відповідних резолюцій Ради Безпеки", - сказав Володимир Єльченко.

Він закликав спільними зусиллями урядів, громадянського суспільства та приватного сектора протидіяти використанню терористичними угрупованнями Інтернету і соціальних мереж для залучення в свої ряди нових бійців та пошуку ресурсів для фінансування своєї діяльності.

Заявивши, що міжнародне право вимагає від держав не вдаватися до актів тероризму і попереджати їх, посол України сказав, що вже більше двох років його країна "страждає від агресії свого сусіда Російської Федерації". "Росія тимчасово окупувала і незаконно анексувала території України - Автономної Республіки Крим та міста Севастополя - і продовжує ворожі підривні дії на Донбасі", - заявив Володимир Єльченко.

Він сказав, що "Росія використовує широкий спектр технологій гібридної війни, включаючи фінансування тероризму для поширення ідеології так званого "Русского мира"".

"Ця неоімперіалістична ідеологія не припиняє, а заохочує порушення міжнародного права, прав людини, скоєння серйозних злочинів, у тому числі терористичних актів", - заявив постпред України.

За словами Володимира Єльченка, одним з ключових елементів "гібридної агресії проти України" є "пропаганда, поширювана контрольованими державою засобами масової інформації".

Він додав, що "ця гібридна пропаганда, основана на радянському і царському досвід та інших тоталітарних концепціях, продовжує успішно впливати, насамперед, і, в основному, на молодь".

Постійний представник України сказав, що є повідомлення про випадки участі підлітків у діях терористичних організацій так званих "ДНР" і "ЛНР", в неодноразових нападах на цивільних осіб в деяких районах Донецької і Луганської областей України, використовуючи зброю і боєприпаси, надані Російською Федерацією". За словами посла України, є достовірні дані про те, що "для залучення дітей і студентів у свої ряди "проросійські сили та їхні кремлівські покровителі....використовують різні способи впливу, в тому числі релігійні організації...обіцянки зняти судимість, сплатити кредит".

Постійний представник України при ООН закликав, поряд із зусиллями щодо виявлення соціальних, культурних, релігійних та інших корінних причин войовничого екстремізму і тероризму, звернути увагу на такі феномени, як державна пропаганда нетерпимості та ненависті, а також на інформаційні війни, які нерідко стають частиною гібридних військових дій.

Володимир Єльченко закликав приділяти належну увагу жертвам терору. Він висловився за проголошення Міжнародного дня пам'яті жертв терористичних актів.

Нагадаємо, що раніше російська делегація при ООН в останній момент заблокувала ухвалення Радою Безпеки проекту заяви для преси про ударах по таборах біженців на півночі Сирії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація