Підкорюйся, а потім оскаржуй. Як хочуть розширити права поліції

Підкорюйся, а потім оскаржуй. Як хочуть розширити права поліції

Фото: УНІАН

Офіційно законопроект ще не оприлюднили.

Поліцейським в Україні таки хочуть дати більше повноважень, як про це заговорили після трагедії в Дніпрі. Там 25 вересня зловмисник розстріляв двох патрульних. І от на цьому тижні в Мережу потрапив список змін від МВС, які значно розширюють права поліції. Звісно, якщо депутати затвердять ці зміни до законів.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Зміни, які можуть розширити права поліції:

– Водії не матимуть права після зупинки патрульними виходити з авто без дозволу.

– Права доведеться не просто показувати, а віддавати в руки поліції.

– Посилять відповідальність за втечу з місця ДТП.

– Якщо перевірятимуть на алкогольне чи наркотичне сп'яніння, то свідки тепер не знадобляться.

– Адміністративне затримання. Наприклад, за побутову сварку. Відтепер у відділку доведеться провести не три години, а цілу добу.

– Норма, щоби негайно тут і зараз виконувати вимоги поліцейських, також з'явиться в законі. Оскаржити дії поліції можна тільки в судах.

– Самі ж патрульні, після завершення основного робочого дня тепер залишатимуться при виконанні обов'язків постійно. І якщо стануть свідками правопорушення, приміром, виносячи сміття, матимуть усі повноваження поліцейського.

Що залишається поки найтаємничішим – чи залишатиметься зброя в поліцейського так само у вільний від роботи час? У змінах є норма про вдосконалення застосування спецзасобів. Про що йдеться, вочевидь, побачимо тоді, коли пропоновані зміни роздадуть депутатам. Точно можна сказати, що без гарячих суперечок тут не минеться. А надто ще свіжі в пам'яті українців звички і правила старої міліції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація