Після 4-годинних переговорів у Берліні міністри пояснили, за яких умов відбудеться зустріч в Астані

Після 4-годинних переговорів у Берліні міністри пояснили, за яких умов відбудеться зустріч в Астані

Зустріч в Астані відклали на невизначений термін

Поки що міністрам не вдалося досягти домовленостей.

Запланована на 15 січня зустріч в Астані в "нормандському форматі" президентів Петра Порошенка, Франсуа Олланда, Володимира Путіна і канцлера Ангели Меркель скасовується через брак прогресу в домовленостях, ідеться у сюжеті ТСН. Ранок.

Міністри закордонних справ чотирьох країн більше чотирьох годин засідали до пізнього вечора, утім швидкого компромісу не досягли. Головний їх результат – "Астани" на цьому тижні не буде. Міністрам не вдалося досягти домовленостей, з якими цього тижня могла б відбутися зустріч на вищому рівні.

Першим з вілли виїхав кортеж російського міністра Сергія Лаврова. І тільки після цього журналістів пустили до вілли, де проходили перемовини, спільна прес-конференція по результатам зустрічі не передбачалася.

Підсумок зустрічі підбив глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр.

"Це була дуже довга і відкрита розмова з контраверсійними питаннями. Різниця в поглядах між нами залишилася, а тому так важко досягти прогресу. Ми перебуваємо на шляху до політичного рішення питання, і на шляху до самміту в Астані, якого багато хто чекає, але цей саміт ще потрібно готувати", - заявив він.

Переговори у Берліні не дали швидких результатів

Переговори у Берліні не дали швидких результатів

Головний дипломат Німеччини побоюється, що крихке перемир'я на Донбасі вже скоро може змінити активне протистояння з численними жертвами, а це далеко назад відкине пошук дипломатичного рішення. У Берліні також дали зрозуміти, що найважче було домовитися про лінію дотику на Донбасі, від якої, згідно Мінському протоколу, мають відвести важку артилерію і війська. Це питання вже цього тижня знову має обговорити тристороння контактна група.

На наступному тижні така зустріч в нормандському форматі може знову відбутися в Берліні, щоправда точна дата поки невідома.

Раніше повідомлялося, що в Астані в четвер не відбудеться зустріч глав держав у "нормандському форматі".

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація