Після переговорів із бойовиками Савченко свідчила в СБУ - Грицак

Після переговорів із бойовиками Савченко свідчила в СБУ - Грицак

Фото: УНІАН

Її запросили до відомства.

Очільник Служби безпеки України сказав про ставлення до зустрічі нардепа Надії Савченко з лідерами самопроголошених "ЛНР" і "ДНР".

Про це він заявив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Якщо ви хочете почути мою оцінку щодо цієї зустрічі - то вона буде негативною. Я не вважаю нормальним, коли депутат Верховної Ради, член комітету з оборони і безпеки, член ПАРЄ (колишній) зустрічається на території третьої країни, як мені сказали потім, з відключеними мобільними телефонами, з дотриманням вимог конспірації, і про щось спілкується ", - сказав Грицак.

Після цього він спілкувався з нардепом Савченко і вона розповіла йому про всі обставини цієї зустрічі.

Власне після зустрічі Савченко з лідерами так званих "ЛНР" і "ДНР" її запросили в відомство і вона дала свідчення в кримінальному провадженні, яке ведеться за фактом діяльності зазначених терористичних організацій.

Нагадаємо, 11 грудня ЗМІ повідомили про таємну зустріч нардепа Надії Савченко, колишньої полонянки Кремля, з так званими керівниками "ЛДНР" Ігорем Плотницьким та Олександром Захарченком у Мінську.

Сама Савченко не коментувала цю зустріч близько доби від моменту поширення інформації про переговори.

12 грудня радник голови СБУ Юрій Тандіт заявив, що українській спецслужбі не було відомо нічого про перемовини нардепа з так званими керівниками "ЛДНР" за посередництва Росії. Ба навіть, СБУ не була попереджена про саму поїздку Надії до Мінська.

У партії "Батьківщина" засудили перемовини Савченко з бойовиками. "Надія Савченко нещодавно заявила про свою участь у новому політичному проекті. Вона не координує свої дії з фракцією та партією "Батьківщина", — повідомили в партії, додавши, що там дотримуються позиції утримування від переговорів із терористами.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, своєю чергою, назвав ці перемовини "неофіційними". "В цьому випадку, звичайно, подібні контакти не можуть носити якогось міждержавного або ще якогось офіційного статусу, але, безумовно, з російської сторони завжди була готовність розмовляти з тими, хто бажає такого діалогу, ким би він не був", — сказав він.

Зрештою, надвечір 12 грудня нардеп  заявила журналістам, що співпрацює з МЗС і СБУ в рамках закону.

"Щодо зустрічі в Мінську. Так, відбулася зустріч. В мінському форматі трьохсторонньому. З присутністю російської сторони і присутності Захарченка і Плотницького від "ДНР" та "ЛНР". Зустріч була направлена для того, щоб посилити мінський формат і зробити його більш дієвим найближчим часом", — сказала вона.  

 ВО "Батьківщина" виключила нардепа зі складу своєї фракції у Верховній Раді. "Життя засвідчило, що принципи і політичні переконання Надії Савченко та "Батьківщини" не співпадають. Зокрема, "Батьківщина" виступає категорично проти будь-яких переговорів з терористами, проти амністії вбивць українців, проти легалізації бандугруповань на Донбасі", - йшлося у заяві фракції.

Зустріч Савченко з лідерами бойовиків стала причиною виключення її з делегації у ПАРЄ

Зустріч Савченко з лідерами бойовиків стала причиною виключення її з делегації у ПАРЄ

Повʼязані теми:

Наступна публікація