Політична криза "заморозила" кредит МВФ і вдарила по міжнародній репутації України

Політична криза "заморозила" кредит МВФ і вдарила по міжнародній репутації України

Відставка уряду Яценюка не додала привабливості Україні в очах західних партнерів / Фото: УНІАН

США та ЄС не поспішають мати справу з Києвом, доки той не повернеться на шлях реформ.

Вкрай нестабільною назвав ситуацію в Україні після відставки Арсенія Яценюка голова Ради Європи Турб'єрн Ягланд. Він закликав українську владу найближчим часом сформувати новий уряд та прискорити процес реформ, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Від весняної сесії МВФ нашій делегації, що полетіла до Сполучених Штатів, навряд чи можна сподіватися на плідну співпрацю. Від України чекають виконання зобов'язань – і доки їх не буде, грошей не дадуть.

"США дуже тісно співпрацює з МВФ, тому не може бути так, що МВФ каже: робіть це. А уряд США скаже: робіть щось зовсім протилежне. У уряду США і МВФ є дуже чітке бачення списку потреб у сфері реформ, яке було адресовано українському урядові", - розповів колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

На Заході не приховують, що ситуація зараз – не на користь України. Реформи гальмують, уряд у відставці, домовленість про підвищення тарифів для населення зірвана.

"МВФ була дуже точною в своїй вимозі до українського уряду, і український уряд вже заявив про свою готовність її виконувати. Одна з цих вимог – підняття тарифів для населення до 70% до 1 квітня. І міністр енергетики пан Демчишин сказав, що він не готовий зробити це. І відповідно, Україна не пройшла тесту", - пояснив експерт Атлантичної ради Андерс Аслунд.

Турб'єрн Ягланд назвав нестабільною ситуацію в Україні після відставки уряду Яценюка

Турб'єрн Ягланд назвав нестабільною ситуацію в Україні після відставки уряду Яценюка

"Ми вважаємо важливим, аби Рада якомога швидше ухвалила новий уряд, відданий необхідним реформам, особливо тим, що рекомендовані Міжнародним валютним фондом та Європейським союзом", - наголосив речник американського Держдепу Марк Тонер.

Поки що йдеться про мільярд доларів кредитних гарантій, які мали от-от надійти від Сполучених Штатів. Самого факту нових призначень для того, аби допомога таки прийшла – замало.

"Йдеться про цілу низку реформ, зокрема призначення нового генерального прокурора, який відповідав би очікуванням українського народу, Верховноъ Ради та громадськості", - натякнув діючий посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Від Європи Києву теж не варто чекати на розуміння, доки політична ситуація лишатиметься незрозумілою.

"Більше того, більшість міжнародних організацій ухвалюють рішення відповідно рішенню МВФ. У тому числі, Світовий банк. Тобто, якщо МВФ не затверджує фінансування, далі нічого не відбувається", - пояснив Аслунд.

Тож підвищення тарифів все ж чекати слід. Не з квітня, так із травня.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання ВВП України в поточному році на 1,5%, а в наступному році на 2,5%. Інфляція в поточному році прогнозується на рівні 15% з подальшим зниженням в 2017 році до 11%, а рівень безробіття знизиться до 8,8%.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація