Політтехнологи пояснили шанси Савченко стати відомим політиком

Політтехнологи пояснили шанси Савченко стати відомим політиком

Фото: Facebook/Український контент

Звільненій українці пророкують президентське крісло як представнику "партії війни".

Із перших кроків Надії Савченко на рідній землі стало зрозуміло, що до України повернувся не тільки незламний боєць, але й політик.

Вдома її зустріли президент, урядовці і депутати. Найімовірніше, у кожного в голові сиділо запитання, що свого часу пролунало на адресу її заклятого ворога Путіна, а саме: "Ким є Надія Савченко?" Перші дні перебування в Україні дали кілька відповідей, але зовсім невичерпних. Є об'єктивні фактори: вона – народний депутат, друге – член Парламентської Асамблеї Ради Эвропи, що дає досить широкі повноваження та можливості на міжнародному рівні. Для світу та України – вона безсумнівний незламний борець за долю співвітчизників.

Суб'єктивний, невід'ємний фактор нового політика – переконаність у поглядах і вміння пригнітити волю інших та підкорити своїй волі. Цим даром Савченко володіє досконало. За таких стартових даних, політичний проект під назвою "З нами - Надія" може мати успіх. Однак ризиків – маса. Звичайна політична, законодавча, переговорна діяльність потребує не лише тих якостей, які вона виявила в неволі, а й розуміння політичного процесу та вибору союзників. Українці вже бачили героїв, які "здулися" у вічній "грі престолів".

"Її героїчна поведінка в полоні попри арешт, катівні, в тому числі, видає в ній людину безкомпромісну, з якою важко домовлятися, в якійсь мірі некерованою, яка грає не за правилами. І тому спроба її сканалізувати, як це було з багатьма героями може обернутися великими неприємностями для цих політиків", - вважає Сергій Гайдай, політичний консультант.

Наразі перед Савченко відкрито багато шляхів, однак вона поки обрала політику. Вже 31 травня – перший робочий день у парламенті, де вона встигла сфотографуватися. З фракції "Батьківщина" вона не йтиме. Каже – займатиметься національною безпекою та звільненням полонених, ув'язнених терористами і російськими військами. Наполягає на важливості виконання Мінських угод. Заявила це в присутності президента у перші години після визволення. Своє завдання бачить у звільненні України від агресора та встановленні миру.
"На жаль, мир можливий тільки через війну! Буває такий рубіж, після якого іншого шляху немає. Дуже добре, що є Мінські домовленості і дуже добре, що вони будуть виконуватися, тому що ми будемо все робити, щоб вони виконувалися... Я буду працювати для того, щоб, по-перше, кожен полонений і ще живий повернувся живим. Для того, щоб як можна менше загинули", - зазначила Надія Савченко.

"Можна припускати, що вона буде вибудовувати абсолютно самостійну політичну лінію або громадську лінію поведінки. І тут є певні ризики або можливості, які пов'язані з тим, що навколо неї будуть акумулюватися, консолідуватися активні, пасіонарні, радикальні члени українського суспільства і представлятимуть так звану партію війни. Майбутнє - за політичними рухами мілітарного спрямування. Можливо, що і президент України теж буде з цього середовища", - не виключає Андрій Демартіно, політичний консультант

Слід зазначити, нині є суспільний запит на рішучого, героїчного лідера країни, який би прийшов і героїчною рукою виправив усі негаразди. Надія здається саме такою і вже підтвердила свою амбіцію: "Українці, якщо вам треба, щоб я була президентом, то я буду президентом. Я чесно кажучи, не скажу, що я хочу. Я люблю літати. Але якщо треба, то я зроблю все, я пройду і цей шлях".

Сказати прямо – політики і у нас, і у ворогів, і у союзників не знають, чого від неї чекати. Ця невизначеність впливатиме і на риторику Савченко, і на її дії. Однак до якої міри – не прогнозують навіть фахівці. "Я як технолог зараз розповім вам одну таємницю, яка може бути погано сприйнята в моєму цеху: вдалий політичний проект можна зробити з чого завгодно, але тільки на короткий термін, поки діє система обману. Справжній політичний успіх залежить не від політтехнолога, а від реальної якості того, хто є змістом або персоною політичного проекту", - повідомив Гайдай.

Реальні наміри та можливості Надії можуть проявитися вже найближчими тижнями. Раніше вона боролася з політичними жорнами ворожої Росії і перемогла. Тепер завдання ще важче – впоратися на Батьківщині.

Кореспондент Сергій Швець

Ким буде Надія Савченко в Україні

Ким буде Надія Савченко в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація