Порошенка та посольство РФ залучили до справи про визнання вторгнення Росії

Порошенка та посольство РФ залучили до справи про визнання вторгнення Росії

Порошенка залучили до справи про визнання вторгнення Росії / Фото: Reuters

Відповідне рішення ухвалив Шевченківський районний суд Києва.

Шевченківський районний суд Києва залучив до справи про юридичне визнання вторгнення Росії в Україну зацікавлених сторін – РФ в особі її посольства в Україні і президента України в особі представників АП.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву правозахисника Станіслава Батрина, який і подав відповідне клопотання.

"Результатом сьогоднішнього засідання стало те, що суд залучив до цієї справи і Російську Федерацію в особі посольства Російської Федерації в Україні, а також президента України", – сказав сьогодні, 13 січня, Батрин журналістам після закінчення засідання суду.

За його словами, саме посольство РФ і президент України "в судовому засіданні відповідатимуть на прямі запитання: проводимо ми сьогодні антитерористичну операцію чи у нас сьогодні війна".

"Ці особи – і президент, і посольство Російської Федерації – будуть відповідати на прямі запитання українського суспільства", – заявляє він.

Батрин каже, що справа про встановлення факту збройної агресії РФ проти України має принципове значення, "оскільки сьогодні єдиним легітимним органом в Україні, який може встановити цей факт, є суд, і це рішення, яке буде визнано всіма країнами світу".

Правозахисник зазначає, що справа слухається вже більше року, відбулося близько десяти засідань.

"І я хочу нагадати, що Шевченківський районний суд двічі відмовляв у відкритті провадження справи по цій справі. Ми двічі в апеляційних інстанціях вигравали, і змусили суд почати розглядати цю справу", – додав він.

У слуханні справи беруть участь Міноборони, МЗС та СБУ.

Суддя Ольга Юзькова оголосила перерву, засідання в середу проходити вже не буде.

У минулому році на засіданні у цій справі суд постановив задовольнити клопотання про долучення до матеріалів справи понад 100 аркушів документації, що засвідчує присутність російських військ на території України та вчинення ними протиправних дій.

Крім того, суд задовольнив клопотання про витребування доказів від ГПУ в підтвердження фактів вторгнення чужої армії на територію України, окупації чи анексії частини території країни та інше.

Зі свого боку, представники СБУ, Міноборони України та МЗС заявляли клопотання про перенесення розгляду справи для підготовки документації та з'ясування остаточної позиції щодо справи у вищого керівництва держави.

Нагадаємо, у вересні представникам Міжнародного кримінального суду у Гаазі передали заяву України про визнання юрисдикції МКС щодо злочинів, які Росія скоїла на Донбасі з початку агресії у 2014 році.

Повʼязані теми:

Наступна публікація