Порошенко готовий на зміни до Конституції після виведення російських військ

Порошенко готовий на зміни до Конституції після виведення російських військ

Фото: Reuters

За словами президента, для внесення всіх змін та проведення чесних виборів необхідно перш за все звільнити українські території.

Президент України Петро Порошенко заявив, що зміни до Конституції України з питань децентралізації й щодо "особливого статусу" Донбасу можуть бути прийняті лише тоді, коли російські війська покинуть українську територію.

Про це він сказав в інтерв'ю французькому телеканалу Іtele, повідомляє Українська Правда.

"На мою думку, все дуже очевидно і спирається на логіку Мінських домовленостей, тобто складається з кількох частин. Перший пріоритет - безпековий. Це означає, що маємо мати реальний режим припинення вогню. На жаль, ситуація на місцях не є такою", - сказав Порошенко, відповідаючи на запитання, чому досі не приймаються зміни до Конституції.

"Україна відвела частину своїх озброєнь та співпрацює з СММ ОБСЄ, яка неодноразово підкреслювала, що Україна виконує свої зобов'язання. Тим часом Росія продовжує постачати зброю та амуніцію через неконтрольовану ділянку кордону, перекидати свої війська з однією єдиною метою - забезпечити продовження ескалації ситуації", - повідомив президент.

Як зазначив Порошенко, "очевидно, що для внесення змін до Конституцію є попередні умови (мінських угод - ред.)".

"Російські війська мають бути виведені з території України. Місія ОБСЄ має мати доступ до неконтрольованої частини українсько-російського кордону і до інших зон, в яких критично важливо забезпечити виведення важкої техніки та озброєння", - наголосив він.

"І тільки після виконання цих попередніх умов ми можемо перейти до роботи по організації виборів. Інше питання, що ці вибори мають бути вільними, демократичними та чесними, але за нинішньої ситуації це видається неможливим", - додав президент.

Нагадаємо, сьогодні, 21 червня, постійні представники Європейського Союзу подовжили економічні санкції проти Росії через її дії в Україні ще на півроку.

Відповідне рішення було ухвалене сьогодні у рамках Комітету постійних представників країн-членів ЄС (COREPER). 

Санкції подовжені ще на півроку, а саме до 31 січня 2017 року. Це рішення має бути остаточне ухвалене Радою ЄС. Поки що дата того засідання не відома, але очікується, що це відбудеться до кінця липня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація