Порошенко готовий обміняти затриманих ГРУвців на Савченко

Порошенко готовий обміняти затриманих ГРУвців на Савченко

Глава держави вимагає звільнення Савченко / Фото: Сайт президента України

Глава держави наголосив, що Путін має виконати обіцянку і повернути українку додому. 

Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок російського суду українській льотчиці та нардепу Надії Савченко та заявив про готовність обміняти її на затриманих на Луганщині співробітників ГРУ.

Судовий процес у Росії глава держави назвав "ганебним судилищем" і наголосив, що Україні ніколи не визнає вироку.

"Україна ніколи, - ще раз наголошую, ніколи! - не визнає ані цього судилища, ані їхнього так званого вироку, який своєю абсурдністю і жорстокістю свідчить про повернення російської юстиції в часи Сталіна-Вишинського", - сказав Порошенко, додавши, що проти всіх, причетних до справи Савченко, Олега Сенцова та інших українських політв'язнів у РФ мають бути застосовані санкції.

Також глава держави нагадав президентові РФ Володимиру Путіну його обіцянку повернути Савченко додому.

"Під час зустрічей на найвищому рівні у Нормандському форматі я неодноразово піднімав питання звільнення Надії та інших українських заручників і був підтриманий іншими учасниками формату. Президент Путін тоді заявляв, що після так званого судового рішення поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку", - сказав український лідер.

У свою чергу, Порошенко готовий повернути до РФ затриманих на російських військових. Він не назвав їхніх прізвищ, однак, судячи з усього, йдеться про співробітників ГРУ Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва.

"Я в свою чергу готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України. Судовий розгляд їхніх справ знаходиться на фінальній стадії. Одразу після її завершення я готовий шляхом відповідних процедур забезпечити їхній виїзд до РФ", - сказав Порошенко, наголосивши, що такі дії відповідають пункту Мінських угод про обмін полоненими.

Також глава держави висловив підтримку матері Надії Савченко Марії та її сестрі Вірі. 

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як поплічник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан її здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати на лихоманку та тахікардію і лише за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена українка проголосила, що у Росії неодмінно буде свій Майдан і показала судові середній палець.

"Майдан у Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

10 березня Савченко припинила сухе голодування і почала пити воду.

Вирок Надії Савченко призначили на 21 та 22 березня. 22 березня , російський суд ухвалив рішення засудити українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення

Повʼязані теми:

Наступна публікація