Порошенко ініціює створення кримськотатарської автономії

Порошенко ініціює створення кримськотатарської автономії

Фото: Getty Images

Президент вважає, що це потрібно було зробити давно.

Президент України Петро Порошенко ініціює зміни до Конституції, які дозволять створити кримськотатарську автономію.

Про це він заявив на прес-конференції в Києві у п'ятницю, 3 червня, передає Укрінформ.

За словами президента, це потрібно було зробити давно, але "всі президенти і вся українська влада" боялися кримських татар.

"Не тих боялися, боятися взагалі не треба нікого, треба більше довіряти кримськотатарському народу, форпосту українськості в Криму. І саме тому я прийняв рішення вийти з даною ініціативою після консультацій з лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і главою Меджлісу Рефатом Чубаровим", - сказав Порошенко.

Президент зазначив, що він підготує відповідні зміни в Конституцію, передасть їх у конституційну комісію, в якій будуть представники кримських татар. Після ретельного опрацювання і обговорення майбутньої автономії кримських татар законопроект про зміни до Конституції буде переданий у Верховну Раду.

Нагадаємо, раніше МЗС України заявило, що через утиски з боку російської окупаційної влади анексований Крим змушені були залишити більше 20 тисяч кримських татар, які переїхали жити в материкову Україну. МЗС закликало світову спільноту продовжити політико-дипломатичний тиск на російську окупаційну владу у Криму з метою уникнення повторення трагедії, яка сталася 1944 року.

Зовнішньополітичне відомство також наголошує на необхідності негайного припинення порушень фундаментальних прав людини в Криму, та в кінцевому рахунку – деокупації півострова та відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація