Порошенко назвав утримання Умерова в психлікарні поверненням у сталінські часи

Порошенко назвав утримання Умерова в психлікарні поверненням у сталінські часи

Фото: УНІАН

Це ще один аргумент, чому світова спільнота має скоординувати свої дії задля гарантування глобальної безпеки.

Президент України Петро Порошенко назвав примусове утримання в психіатричній клініці заступника голови меджлісу Ільмі Умерова поверненням у сталінські часи.

Таку заяву Порошенко зробив в інтерв'ю американському телеканалу CNN.

"Одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова було запроторено до психіатричної лікарні. Ми бачимо, що сталінські часи 30-х років XX століття повністю повертаються", - зазначив український лідер.

На його думку, це ще один аргумент, чому світова спільнота має скоординувати свої дії задля гарантування глобальної безпеки.

"Відтак, це не є проблема виключно України, це проблема усього світу. І США як світовий лідер разом з нами стоїть, і має стояти на сторожі глобальної безпеки", - наголосив Порошенко.

Глава держави зауважив, що наразі Росія утримує сотні українських заручників як у РФ, так і на окупованих територіях. Президент також навів приклад утримання терористами в тюрмі сліпого українця Володимира Жемчугова, у якого ампутовані обидві руки, та наголосив, що росіяни не мають жодного пояснення, за що вони утримують українських заручників.

 

Порошенко закликав весь демократичний світ бути солідарним з Україною та посилити тиск на Росію як країну-агресора у зв'язку з грубим порушенням нею міжнародного права та прав і свобод українців на окупованих територіях нашої країни.

Нагадаємо, що в Європейському Союзі закликали негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого окупаційна "влада" Криму незаконно утримує в психіатричній лікарні, і забезпечити йому термінову медичну допомогу.

Як відомо, ФСБ РФ затримала Умерова в Бахчисараї 12 травня. Так званий "прокурор Республіки Крим" Наталя Поклонська повідомила, що стосовно Умерова порушено кримінальну справу як "члена екстремістської організації "Меджліс кримськотатарського народу". "У березні 2016 р. громадянин Умеров, перебуваючи на території України, виступав у прямому ефірі українського телеканалу АТR, де публічно закликав до порушення територіальної цілісності РФ. Потім виступ Умерова було розміщено в мережі Інтернет", - заявила Поклонська.

11 серпня так званий "суд" у Сімферополі задовольнив клопотання слідчого доставити Умерова в психіатричний стаціонар для проведення судово-психіатричної експертизи. Під час судового засідання йому стало погано, і "швидка" забрала його в лікарню.

16 серпня співробітники ФСБ Росії вивезли Умерова з лікарні до психдиспансеру для проведення психіатричної експертизи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація