Порошенко, Нечипоренко і Тимошенко. ЗМІ розповіли, хто забудував VIP-береги під Києвом

Один із нардепів орендує величезну ділянку за 3 гривні на місяць. 

Нардепи, політики та держслужбовці всупереч законодавству забудовують маєтками береги річок в елітному передмісті Києва, обмеживши громадянам доступ до водойм. Про це йдеться в розслідуванні "Схем".

Знімальна група намагалася вийти на берег поруч із будівлями нардепа "Відродження" Валентина Нечипоренка, однак їм завадили охоронці. Вони заявили, що це приватна територія, хоча відповідно до Конституції, кожен громадянин має право будь-де пройти до берега української річки. Ділянки, які орендує депутат, розташовані в Гнідині Бориспільського району на Київщині.

Примітно, що землю у Гнідині впритул до берега народний отримав під конкретне цільове призначення сінокосіння. На вказаній території наразі стоїть великий приватний маєток. У своїй заяві Нечипоренко попросив розширити надану йому ділянку земель для розведення птиці та кроликів, аби нібито забезпечувати свою родину фруктами та м'ясом.

"Я звертаюся до вас із проханням розширити дану земельну ділянку, оскільки кількість заготовлених кормів є недостатньою для коней, яких я утримую. На земельній ділянці, що надається мені у власність для садівництва, крім вирощування садових культур, фруктових дерев, буду вирощувати птицю (кури, качата), також кроликів. Дана діяльність буде основним засобом прожиття, тобто забезпечуватиме сім'ю фруктами та м'ясом", - йдеться у заяві Нечипоренка на адресу глав Бориспільської райдержадміністрації.

Заява Нечипоренка / Фото: "Схеми"

У Державній архітектурно-будівельній інспекції поінформували, що дозволів на будівництво і на земельні ділянки  Ничипоренка не надавали.

"Не реєструвалася ні декларація про початок будівництва, ні декларація про готовність об'єктів до експлуатації", – заявив Олександр Коломієць, директор департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області.

Сам нардеп запевнив, що у прибережній смузі нічого не будував.

"Нема там нічого у прибережній смузі. Ви коли задаєте питання, ви подивіться, скільки там метрів до захисної смуги. Там понад 100 метрів. Там, де забудовано, це забудовано на території, яка під будівництво, – більш ніж 100 метрів. Там стояла якась будівля з часів Радянського Союзу", - пояснив він.

З угоди між Бориспільською райдержадміністрацією та народним депутатом журналістам стало відомо, що депутат за це платить державі три гривні на місяць.

На берегу річки Козинка із 2015 року ділянку орендує президент України Петро Порошенко. Раніше на території були база відпочинку кондитерської фабрики Карла Маркса, яку придбав теперішній глава держави. Наразі вона носить назву "Рошен".

"Її (території – Ред.) протяжність приблизно більша ніж кілометр. Там буйки червоні стоять, навіть заборонено пропливати на човні", – розповів місцевий житель Козина Олександр Бовкун.

Коли до буйків підпливла знімальна група, нею одразу зацікавилася водна поліція. Правоохоронець назвався старшиною Оніщенком та поцікавився у журналістів, чи мають вони дозвіл на знімання.

"А у вас є дозвіл на знімання? І як мені це пояснити охоронцям Порошенка?", - сказав він.

На держпідприємстві "Укрводшлях" журналістам програми повідомили, що не встановлювали на річці Козинка жодних знаків чи буйків. Надання дозволів на розміщення знаків заперечили і у селищній раді Козина.

Цікаво, що після знімань Національна поліція в один і той самий день надіслала до редакції "Схем" два суперечливі листи щодо роботи водного катера поліції на річці Козинці. В одному Нацполіція поінформувала про відсутність будь-якого катера водної поліції на річці Козинці, в іншому – про те, що Національна поліція в Києві цілодобово забезпечує публічну безпеку на річці Козинці з 18 березня 2016 року.

Відповідь Нацполіції / Фото: "Схеми"

Юрист Віктор Кобилянський пояснив, що ділянка території зайнята та забудована із порушенням закону.

"Зрозуміло, що цей об'єкт – ділянка от фактично по паркан, і можна подивитися (я перевіряв за публічною кадастровою картою), що вона відведена. Але, крім смужки самого берега. Тобто можна говорити, що смуга самовільно зайнятої ділянки – це порушення закону", – зазначає юрист Віктор Кобилянський.

Біля берега також є паркан і альтанка, будівництво яких у прибережних захисних смугах заборонене.

Цільове призначення орендованої Порошенком земельної ділянки теж відрізняється: виділялася земля селищною радою Козина з цільовим призначенням "для рекреаційний цілей", а вже у виписці Реєстру речових прав зазначене інше цільове призначення – "догляд за прибережно-захисними смугами".

Журналісти надіслали запит в АП, в якому попросили пояснити, чи надається людям доступ до берега річки Козинки, який орендує Порошенко. Утім, там відповіли, що не мають такої інформації.

Є в елітному Козиному і ділянки, які пов'язують із главою Волинської облради Ігорем Палицею, нардепами Нестором Шуфричем та Юлією Тимошенко та очільником селищної ради Козина Валерієм.

Як повідомлялося раніше, журналісти "розкопали" розкішні маєкти та люксові авто судддів, які живуть на одну зарлпату. Як вдалося дізнатися, часто судді декларують, що живуть на свою скромну зарплату – не мають ні будинків, ні люксових авто, та ось дружини, діти та навіть тещі часто виявляється мільйонерами, зазначають журналісти. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація