Порошенко обговорив з Меркель "дорожню карту" впровадження Мінських домовленостей

Порошенко обговорив з Меркель "дорожню карту" впровадження Мінських домовленостей

Фото: Reuters

Порошенко наголосив на постійному порушенні Росією Мінських домовленостей.

Президент України Петро Порошенко телефоном поспілкувався з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Про це йдеться на сайті глави держави. 

Глава української держави висловив глибоке занепокоєння різкою ескалацією ситуації на Донбасі і зростанням кількості загиблих через збільшення російськими бойовиками кількості обстрілів з крупнокаліберної зброї та продовження Росією постачання для них озброєння. Петро Порошенко розповів про активізацію російських диверсійно-розвідувальних груп. Президент Порошенко наголосив на постійному порушенні Росією Мінських домовленостей.

У підсумку співрозмовники домовились посилити роботу в "нормандському" та інших форматах. Зокрема, йшлося про узгодження чіткої "дорожньої карти" впровадження Мінських домовленостей, яка повинна включати виконання Росією безпекового компоненту.

Петро Порошенко також закликав сприяти у звільненні українських політв'язнів на території Росії та численних українських заручників на окупованій території.

Також лідери країн поспілкувалися про прискорення ухвалення країнами-членами ЄС рішення про запровадження безвізового режиму для українських громадян.

Порошенко висловив співчуття європейським колегам у зв'язку з численними людськими жертвами внаслідок нещодавньої хвилі теракт, зокрема у Ніцці та Мюнхені.

Нагадаємо, що раніше президент РФ Володимир Путін заявив про те, що чекати від російської сторони виконання Мінських угод безглуздо.

Він висловив думку, що  ключові питання вирішення конфлікту на Донбасі – це зміни до Конституції України, особливий статус окупованих територій та амністія бойовиків, тому без офіційного Києва їхнє вирішення не можливо. При цьому, Путін не сказав нічого про відведення  військ та озброєння і відновлення контролю за кордоном.

Повʼязані теми:

Наступна публікація