Порошенко розповів, як їздив до Криму на переговори під час анексії півострова

Порошенко розповів, як їздив до Криму на переговори під час анексії півострова

За словами президента, його намагалися заблокувати військові

Сьогодні. 28 лютого, президент України Петро Порошенко згадав події 2-річної давнини, коли відбувалася окупація Криму так званими "зеленими чоловічками".

"Коли пішли перші виступи, то ні у кого не були сумнівів щодо природи цих "зелених чоловічків". Як тільки почалася спроба легітимізувати ці дії, я як народний депутат, намагався зробити все можливе, аби продемонструвати світові про абсолютну безпідставність та злочинність тих процесів", - каже Порошенко.

"В день, коли мало відбутися псевдоголосування в ВР Криму, я прийняв рішення, що я приїду туди. Взяв відповідне уповноваження від тодішнього спікера парламенту і намітив собі провести переговори з депутатами ВР Криму і запропонувати все, чого вони прагнуть. Ми готові були проговорити всі питання щодо законодавства України і АР Криму та забезпечити необхідний захист людей, навіть у їхньому розумінні", - пояснює президент.

"Я пам'ятаю як в аеропорту шеренга військових намагалася заблокувати мій вихід. Поросили не їхати до будівлі ВР Криму, а щоб зустріч відбулася у якомусь баннопрачечному комплексі за межами Сімферополя. Я категорично відмовився. Мені натякнули, що я туди не пройду. Ми доїхали з а 300-400 метрів і я у супроводі свого помічника пішов у будівлю ВР", - говорить Порошенко.

"Що я побачив: ВР у час, коли там "відбувався" псеводреферендум, була наглухо заблокована. Жодної людини там не було. Стояло очеплення військових РФ. За нормами міжнародного права, це був чіткий акт анексії силами ЗС іншої держави. Ці військові були не військовими ЧФ, а перекинуті підрозділи регулярної армії з континенту, це був спецназ", - наголошує президент.

Порошенко згадує, що  поряд з ним стояв чоловік, який виявився офіцером ФСБ, який по рації координував  так звану самооборону. За словами Порошенко, відповідні ватажки були у жорсткій із ФСБ РФ координації.

"Це було очікувано, нічого мене не здивувало. Але я пишаюся поведінкою декількох людей, які підходили і висловлювали свою підтримку. Тоді це було небезпечно", - додав президент. 

Нагадаємо, що анексія Криму, яка відбулася у 2014 році, завдала Україні збитків на один трильйон гривень.

 

Пам'ятаю, як 28 лютого 2014 року я приїхав в український Крим з твердим наміром змінити ситуацію і з переконанням, що навіть одна людина здатна розвіяти туман кремлівської пропаганди.З тих пір мої наміри не змінилися.Крим - це Україна.Усе робив й робитиму для деокупації півострова.#CrimeaIsUkraine #КримЦеУкраїна

Опубликовано Петро Порошенко 28 февраля 2016 г.

Повʼязані теми:

Наступна публікація