Порошенко розсекретив, звідки взялася "чорна бухгалтерія" Партії регіонів

Порошенко розсекретив, звідки взялася "чорна бухгалтерія" Партії регіонів

Петро Порошенко / Фото: Reuters

За його словами, такі документи зараз є не тільки в НАБУ.

Президент Петро Порошенко розповів, що джерелом походження документів так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів є правоохоронні органи. Про це він заявив під час прес-конференції на Банковій.

Він також прокоментував ситуацію з екс-першим заступником голови СБУ Віктором Трепаком, який передав їх до НАБУ.

"Генерал Трепак не звільнений з СБУ. Він є кадровим офіцером. В умовах війни СБУ є військовою організацією. Не можна кинути заяву і піти. Я маю дуже позитивний досвід спілкування з Трепаком. Можу відкрити таємницю, що запропонував Трепака Грицак (очільник СБУ, - ред.), а оскільки я його знав до СБУ і можу відкрити таємницю, що він працював зі мною, виконуючи певні функції безпеки. Я був задоволений його роботою, - зазначив він.

Водночас Порошенко наголосив, що якщо Трепак мав ці документи як генерал або офіцер СБУ, він був зобовязаний або доповісти керівництву, або порушити кримінальну справу.

"Як цивільна особа він може робити все що завгодно. Я переконаний, що як кадровий офіцер СБУ, отримавши ці документи, він мав порушити кримінальну справу. Якщо вони в нього були два роки і не порушував (справи, - ред.), я сподіваюсь що це не так, бо я буду дуже розчарованим. Це не схоже на Трепака", - сказав президент.

"Якщо йому хтось підкинув і він побіг в НАБУ, то це його право. Але він зараз повівся як політик, а не кадровий співробітник спецслужб. Там є предмет розслідування спецслужб. Я Грицака спитав, чи бачив він ці документи. Він сказав мені, що він їх не бачив. Він, отримавши інформацію від Трепака, її мені повідомив", - заявив Порошенко.

Також він зауважив, що, за його інформацією, такі документи існують не тільки в НАБУ.

"Джерело походження цих документів - правоохоронні органи. Я розчарований тим, щоб замість розслідувати ці документи два роки, ми використовуємо їх як чемодани з компроматами. Ті, хто це використовує, має бути притягнений до відповідальності", - наголосив глава держави.

Також він вказав, що був першим президентом, який профінансував президентську і парламентську кампанії за рахунок власних коштів.

Віктор Трепак оприлюднив документи, що підтверджують незаконні виплати Партії Регіонів

Віктор Трепак оприлюднив документи, що підтверджують незаконні виплати Партії Регіонів

Раніше ЗМІ оприлюднили частину так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів - "амбарну книгу витрат Партії регіонів". У документі можна побачити кому, скільки та за які саме послуги платила партія у 2012 році. 

Своєю чергою, очільник Закарпатської області Геннадій Москаль заявляє, що списки отримувачів грошей із "чорної каси" Партії регіонів були викрадені під час підпалу центрального офісу Партії регіонів на вул. Липській у Києві 18 лютого 2014 року. Підпал був інспірований Службою безпеки України, стверджує він.

1 червня голова НАБУ Артем Ситник повідомив, що Трепак передав Національному антикорупційному бюро "чорну бухгалтерію" Партії регіонів за 2008 – 2012 роки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація